Ministrul Sănătății: ”Nu renunțăm la plafonarea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018”

Ministerul Sănătății nu va renunța la plafonarea sporurilor angajaților din Sănătate, la nivelul lunii decembrie 2018, deoarece această plafonare este cuprinsă în Ordonanța 114.

„În acest moment nu e posibil să se schimbe acest lucru (plafonarea sporurilor, n.r.), e vorba de aplicarea Ordonanței 114 când vorbim de sporurile plafonate la decembrie 2018. Ordonanța 114, spune foarte clar că sporurile se acordă, în limita celor acordate în decembrie 2018″, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru AGERPRES,  la finalul întâlnirii cu liderii sindicali care au protestat în fața instituției de resort.

Plafonarea sporurilor a determinat însă creșteri salariale mai mici pentru angajații din sănătate, însă potrivit Ministrului, nu au existat diminuări salariale. Sorina Pintea a explicat că salariile medicilor și asistentelor medicale se află la nivelul anului 2022, astfel că nu puteau fi așteptări pentru creșteri salariale foarte mari.

„Plafonarea sporurilor la nivelul decembrie 2018 a dus, într-adevăr, la o majorare mai mică decât cea așteptată, dar nu este vorba de scăderi. 100 de lei este o majorare salarială, nu este o scădere. Din punctul meu de vedere e foarte clar, în lege scrie că de la 1 ianuarie se crește cu un anumit procent, erau niște calcule foarte simplu de făcut. Salariile medicilor și asistentelor au crescut până la nivelul anului 2022, asistenta medicală nu înțeleg ce nivel de așteptare avea, pentru că salariul asistentei medicale e la nivelul 2022. Vorbim de personal auxiliar, de îngrijitoare, infirmiere, brancardieri, biologi, fizicieni, farmaciști, care au intrat în grile la nivel 2019 cu un anumit procent, e adevărat, nivelul de așteptare era mai mare, dar repet, sunt niște calcule care puteau fi făcute”, a afirmat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a adus în discuție nevoia restructurării din sistemul sanitar, fără a exista însă concedieri.

- Articolul continua mai jos-

„E nevoie de restructurare, astfel încât fiecare spital să își adapteze serviciile medicale nevoii de servicii medicale din zonă. Aș vrea să vă explic: dacă, de exemplu, într-un spital avem 30 de paturi de Chirurgie, care sunt utilizate în proporție de 50%, iar Medicina Internă are un grad de utilizare de peste 100%, este clar că trebuie să transformăm paturi de Chirurgie în Medicină Internă. Deci nu este vorba de concedieri, ci pur și simplu de adaptare la nevoia de servicii medicale din zonă”, a adăugat Sorina Pintea.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari