Program de finanțare a markerilor moleculari, pentru un diagnostic primar precis în cancerul pulmonar

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că începând cu acest an vor fi finanțați markeri moleculari pentru un diagnostic primar precis și un tratament țintit în cancerul pulmonar.

”Formularea unui diagnostic corect și complet reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic. Începând cu acest an,  va fi introdus un program de finanțare pentru markeri moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis,  precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament țintit”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul workshop-ului ”Politici publice in domeniul cancerului pulmonar”.

Organizarea și finanțarea acestui program, care să asigure nevoile unor centre de diagnostic, reprezintă un început logic a unei strategii de diagnostic și tratament a cancerului.

Pentru tratamentul cancerului pulmonar au fost introduse molecule noi în lista de medicamente compensate și gratuite, iar Ministerul Sănătății va finanța aparatura necesară pentru diagnostic și tratament.

„Este important să asigurăm tratamentul adecvat, de aceea vom continua  introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiții de care Ministerul Sănătății va beneficia  în acest an,  vom achiziționa aparatura necesară pentru diagnostic și tratament astfel încât specialiștii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecțiune”, a mai subliniat Sorina Pintea.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

De asemenea, Ministrul Sănătății a reamintit că centrele de oncologie nu vor mai primi finanțare dacă nu vor folosi echipe multidisciplinare.

„ Începând din acest an,  finanțarea centrelor oncologice va fi condiționată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutică.  Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidisciplinare (tumor board) care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată”, a mai declarat Sorina Pintea.

în România, anual, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Din acest motiv trebuie acordată importanță prevenției primare și secundare care determină creșterea speranței de viață.  Totodată, este necesar să fie implementate politicile de combatere a consumului de tutun, fumatul fiind un factor important ce determină apariția cancerului pulmonar.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...