fbpx
Acasă Ştiri Medicale Program de finanțare a markerilor moleculari, pentru un diagnostic primar precis în...

Program de finanțare a markerilor moleculari, pentru un diagnostic primar precis în cancerul pulmonar

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că începând cu acest an vor fi finanțați markeri moleculari pentru un diagnostic primar precis și un tratament țintit în cancerul pulmonar.

”Formularea unui diagnostic corect și complet reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic. Începând cu acest an,  va fi introdus un program de finanțare pentru markeri moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis,  precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament țintit”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul workshop-ului ”Politici publice in domeniul cancerului pulmonar”.

Organizarea și finanțarea acestui program, care să asigure nevoile unor centre de diagnostic, reprezintă un început logic a unei strategii de diagnostic și tratament a cancerului.

Pentru tratamentul cancerului pulmonar au fost introduse molecule noi în lista de medicamente compensate și gratuite, iar Ministerul Sănătății va finanța aparatura necesară pentru diagnostic și tratament.

Articolul continua mai jos

„Este important să asigurăm tratamentul adecvat, de aceea vom continua  introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiții de care Ministerul Sănătății va beneficia  în acest an,  vom achiziționa aparatura necesară pentru diagnostic și tratament astfel încât specialiștii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecțiune”, a mai subliniat Sorina Pintea.

De asemenea, Ministrul Sănătății a reamintit că centrele de oncologie nu vor mai primi finanțare dacă nu vor folosi echipe multidisciplinare.

„ Începând din acest an,  finanțarea centrelor oncologice va fi condiționată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutică.  Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidisciplinare (tumor board) care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată”, a mai declarat Sorina Pintea.

în România, anual, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Din acest motiv trebuie acordată importanță prevenției primare și secundare care determină creșterea speranței de viață.  Totodată, este necesar să fie implementate politicile de combatere a consumului de tutun, fumatul fiind un factor important ce determină apariția cancerului pulmonar.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Epilepsia – Simptome, cauze, factori de risc, tratament

Epilepsia reprezintă o tulburare a sistemului nervos central în care activitatea creierului devine anormală-au...

Mielomul multiplu (Boala Kahler) – Cauze, simptome, tratament

Ce este mielomul multiplu (Boala Kahler)? Mielomul multiplu este o formă rară de cancer...

4 cauze ale grăsimii abdominale

Cele 4 cauze ale grăsimii abdominale. Pe lângă faptul că arată inestetic, grăsimea abdominală poate...

Endometrioza – cum poți să reduci durerea cu soluții naturale?

Endometrioza - cum poți să reduci durerea cu soluții naturale? Pentru a îmbunătăți calitatea...

Ecografia cu substanță de contrast – avantaje și aplicații în practica clinică

Ecografia cu substanta de contrast este o metoda de evaluare imagistică pentru multiple organe...

Afecțiunile ORL – probleme ce nu afectează doar copiii

Destul de multă lume, când aude de terminologia de operație ORL, se gândește în...