Program de finanțare a markerilor moleculari, pentru un diagnostic primar precis în cancerul pulmonar

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că începând cu acest an vor fi finanțați markeri moleculari pentru un diagnostic primar precis și un tratament țintit în cancerul pulmonar.

”Formularea unui diagnostic corect și complet reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic. Începând cu acest an,  va fi introdus un program de finanțare pentru markeri moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis,  precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament țintit”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul workshop-ului ”Politici publice in domeniul cancerului pulmonar”.

Organizarea și finanțarea acestui program, care să asigure nevoile unor centre de diagnostic, reprezintă un început logic a unei strategii de diagnostic și tratament a cancerului.

Pentru tratamentul cancerului pulmonar au fost introduse molecule noi în lista de medicamente compensate și gratuite, iar Ministerul Sănătății va finanța aparatura necesară pentru diagnostic și tratament.

„Este important să asigurăm tratamentul adecvat, de aceea vom continua  introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiții de care Ministerul Sănătății va beneficia  în acest an,  vom achiziționa aparatura necesară pentru diagnostic și tratament astfel încât specialiștii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecțiune”, a mai subliniat Sorina Pintea.

- Articolul continua mai jos-

De asemenea, Ministrul Sănătății a reamintit că centrele de oncologie nu vor mai primi finanțare dacă nu vor folosi echipe multidisciplinare.

„ Începând din acest an,  finanțarea centrelor oncologice va fi condiționată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutică.  Orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidisciplinare (tumor board) care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată”, a mai declarat Sorina Pintea.

în România, anual, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Din acest motiv trebuie acordată importanță prevenției primare și secundare care determină creșterea speranței de viață.  Totodată, este necesar să fie implementate politicile de combatere a consumului de tutun, fumatul fiind un factor important ce determină apariția cancerului pulmonar.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari