Consilierea nutritionala în cancerul de san este foarte importantă în susținerea unui tratament chimioterapic.
Este demonstrat că nutriția, alături de alte obiceiuri de viață sănătoasă, reduce riscul de cancer, fiind în același timp importantă în susținerea unui tratament chimioterapic. Prin alimentație se îmbunătățesc: imunitatea organismului, greutatea, care este și ea un factor de risc important, cât și calitatea vieții.
Este general acceptat de către autoritățile medicale că dietă să fie săracă în grăsimi săturate (carne, lactate), în zahăr, alcool și bogată în legume și fructe crude, pentru aportul lor ridicat în antioxidanți, vitamine, fibre.
Există și unele alimente considerate “supereroi” în lupta împotriva cancerului de sân, prin conținutul lor crescut în fitonutrienti:
- legumele din familia crucifere: broccoli, varza, conopida;
- fructele colorate si verzi;
- semințele de in;
- leguminoasele;
- ceaiul verde;
- usturoiul;
- hreanul.
Se recomandă că aceste alimente să fie consumate în stare proaspătă, cât mai crude (salate, sucuri), pentru a nu pierde din nutrienți.
Motivația legată de schimbarea stilului de viață, și implicit de alimentație, devine, în această situație, una importantă și va fi susținută atât de către medicul nutriționist, cât și de psiholog.
Consilierea nutrițională – Prima ședință de terapie nutrițională va include o etapă de evaluare (evaluarea obiceiurilor alimentare, măsurători complexe prin bioimpedanta, evaluarea analizelor de laborator), una de informare (alimente recomandate, asocieri sănătoase, porții) și un meniu personalizat.
Următoarele ședințe se vor stabili împreună cu medicul nutriționist, având că obiective: susținerea în schimbarea stilului de viață, diversificarea meniului și adaptarea acestuia la tratament. Legătura cu restul echipei medicale (oncolog, chirurg, psiholog) devine foarte importantă pentru adaptarea dietei la stadiul afecțiunii și la reacțiile adverse ale tratamentului.
Maior medic dr. Adina Mazilu, medic primar Endocrinologie, medic specialist Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice, competenţă Osteodensitometrie clinică şi Echografia glandelor endocrine, curs de Radioprotecţie.