fbpx
Acasă Info Pacient Consilierea nutrițională în cancerul de sân

Consilierea nutrițională în cancerul de sân

Consilierea nutritionala în cancerul de san este foarte importantă în susținerea unui tratament chimioterapic.

Este demonstrat că nutriția, alături de alte obiceiuri de viață sănătoasă, reduce riscul de cancer, fiind în același timp importantă în susținerea unui tratament chimioterapic. Prin alimentație se îmbunătățesc: imunitatea organismului, greutatea, care este și ea un factor de risc important, cât și calitatea vieții.

Este general acceptat de către autoritățile medicale că dietă să fie săracă în grăsimi săturate (carne, lactate), în zahăr, alcool și bogată în legume și fructe crude, pentru aportul lor ridicat în antioxidanți, vitamine, fibre.

Articolul continua mai jos

 Există și unele alimente considerate “supereroi” în lupta împotriva cancerului de sân, prin conținutul  lor crescut în fitonutrienti:

  • legumele din familia­ crucifere: broccoli, varza, conopida;
  • fructele colorate si verzi;
  • semințele de in;
  • leguminoasele;
  • ceaiul verde;
  • usturoiul;
  • hreanul.

Se recomandă că aceste alimente să fie consumate în stare proaspătă, cât mai crude (salate, sucuri), pentru a nu pierde din nutrienți.

Motivația legată de schimbarea stilului de viață, și implicit de alimentație, devine, în această situație, una importantă și va fi susținută atât de către medicul nutriționist, cât și de psiholog. 

Consilierea nutrițională – Prima ședință de terapie nutrițională va include o etapă de evaluare (evaluarea obiceiurilor alimentare, măsurători complexe prin bioimpedanta, evaluarea analizelor de laborator), una de  informare (alimente recomandate, asocieri sănătoase, porții) și un meniu personalizat.

Următoarele ședințe se vor stabili împreună cu medicul nutriționist, având că obiective: susținerea în schimbarea stilului de viață, diversificarea meniului și adaptarea acestuia la tratament. Legătura cu restul echipei medicale (oncolog, chirurg, psiholog) devine foarte importantă pentru adaptarea dietei la stadiul afecțiunii și la reacțiile adverse ale tratamentului.

dezinfectanti maini farmec

 

Maior medic dr. Adina Mazilu, medic primar Endocrinologie, medic specialist Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice, competenţă Osteodensitometrie clinică şi Echografia glandelor endocrine, curs de Radioprotecţie.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,929FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Acneea – Cauze, simptome și remedii. Cum o prevenim?

Acneea este o afecțiune a epidermei, stratul superficial al pielii, apărută ca urmare a...

Tehnologia 3D printing în cardiologie

În ultimii ani, tehnologia 3D printing a început să pătrundă și în medicină. Unul...

Histerescopia – metodă minim invazivă de diagnostic și tratament pentru afecțiunile uterine

Histerescopia este o procedura minim-invazivă ce constă în vizualizarea cavitații uterine cu ajutorul unui...

Ce este boala diverticulară colonică

Definiție și generalități Boala diverticulară sau diverticuloza colonică este o afecțiune cauzată de hernierea mucoasei...

Ce este artrita – Cauze, factori de risc, preventie, tratament

Artrita este o stare patologică ce este caracterizată de inflamatie articulara, fenomen de obicei...

Ce este cataracta? Tipuri de cataractă, simptome, tratament

Ce este cataracta? Cataracta este reprezentată de încețoșarea (sau opacifierea) lentilei ochiului, cristalinul, care...