Cazurile de diabet și de cancer, în creștere în județul Bistrița-Năsăud

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud a declarat că la nivelul județului se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de diabet și de cancer. Un alt fenomen îngrijorător este că vârsta la care se pune diagnosticul este în scădere.

„Tot timpul cresc cazurile oncologice. Oncologia, diabetul sunt în top, urmează o linie ascendentă continuă. Ceea ce este mai tragic este că scade media de vârstă la care se pune diagnostic. De exemplu, pentru cazuri de diabet de tip 2, unde se merge mai mult pe pastile sau combinat, pastile cu insulină, acesta se diagnostica de regulă după 50 de ani. Acum, sunt şi pacienţi sub 40 de ani cu diabet de tip 2”, a afirmat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan.

Anul trecut au fost trataţi, în judeţ, 1.047 de pacienţi cu cancer, pentru care s-au decontat peste 9,36 milioane lei.

Pe programul naţional de diabet zaharat au fost trataţi 2.451 pacienţi cu insulină, 6.679 cu antidiabetice orale şi 3.369 cu tratament mixt, costurile totale depăşind 16 milioane lei.

- Articolul continua mai jos-

În anul 2018, valoarea tuturor serviciilor decontate de CJAS Bistriţa-Năsăud a fost de peste 326,6 milioane lei, aproape cât bugetul municipiului Bistriţa, iar numărul persoanelor asigurate a fost de 251.446, dintre care aproximativ 60% nu plătesc contribuţii.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari