fbpx
Acasă Ştiri Medicale Senatul a respins recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă

Senatul a respins recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă

Senatul a respins proiectul de lege care viza recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă, diminuându-se, simetric și echitabil, vârsta standard de pensionare.

Proiectul de lege privind recunoașterea gărzilor ca vechime a plecat de la un memoriu inițiat de Laura Zarafin, medic la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Colentina, semnat de peste 2000 de medici și de alți 3000 de semnatari ai petiției online.

„Am pornit , o mână de oameni , medici ce facem gărzi de ani buni in sistemul public de sănătate , un demers care doreste să dea posibilitatea colegilor de breaslă care au muncit mii de ore suplimentare , de noapte , de weekend , fortându-si limitele pentru asigurarea continuității activității medicale , să se pensioneze , la cerere , la 57 de ani femeile si 60 de ani bărbatii . Demersul nostru a pornit de la decesul unor colegi în timpul gărzilor , gărzi care sunt în fapt obligatorii , pt ca dumneavoastră – pacientii – să găsiți la orice oră un medic la camera de gardă din orice specialitate ”, a declarat dr. Laura Zarafin.

Proiectul de lege privind recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ, de Consiliul Economic și Social, de Comisia pentru Drepturile Omului și de Comisia pentru Sănătate din Senat.

Senatorii din Comisia de Muncă, Familie și Protecție socială din Senat, l-au respins (cu majoritate de voturi!) „pe considerentul încălcării principiului egalității de tratament”, cuprins în motivația avizului negativ al Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Colegiul Medicilor din România susține asumat și necondiționat proiectul, considerându-l unul ”corect și legitim”. Conform unui studiu al Colegiului Medicilor București, 55% dintre medicii bucureșteni suferă de burnout personal, 52% de burnout profesional, 36% de burnout legat de interacțiunea cu pacientul, iar 24% suferă de toate cele trei tipuri de epuizare în spital. Depășirea timpului legal de muncă, coroborat cu desfășurarea unei activități extrem de stresante și de epuizante din punct de vedere fizic și psihic, a dus la numeroase cazuri de deces prematur în rândul medicilor.

Posibilitate de ieșire la pensie cu câțiva ani mai repede față de vârsta standard de pensionare ar fi folosită doar de medicii care au ajuns la capătul resurselor biologice și că vor fi înlocuiți de specialiști tineri care, astfel, nu ar mai pleca din țară.
Senatul este prima cameră sesizată, proiectele urmând a fi discutate de Camera Deputaților care este for decizional.

 

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

12,932FaniÎmi place
140AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cefaleea – Durere de cap sau migrenă?

Durerea de cap și migrena sunt amândouă cunoscute sub denumirea comună de cefalee. Dacă nu...

Infecţiile urinare. Sfatul farmacistului

Continuăm seria dedicată tratamentelor medicamentoase şi a aspectelor legate de medicamente din perspectiva unui...

Fasceita plantară – ce este și cum o tratezi

Obișnuim să spunem că „ne doare călcâiul”, dar nu știm că atunci ne confruntăm...

Albirea prematură a părului este un semn de longevitate

Cercetătorii spanioli au descoperit că albirea prematură a părului este un semn de longevitate....

ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă...

Pneumotoraxul – simptomatologie

Pneumotoraxul spontan primitiv se referă la colapsul unuia sau ambilor plămâni, provocat de pătrunderea...