fbpx
Acasă Ştiri Medicale Senatul a respins recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă

Senatul a respins recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă

Senatul a respins proiectul de lege care viza recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă, diminuându-se, simetric și echitabil, vârsta standard de pensionare.

Proiectul de lege privind recunoașterea gărzilor ca vechime a plecat de la un memoriu inițiat de Laura Zarafin, medic la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Colentina, semnat de peste 2000 de medici și de alți 3000 de semnatari ai petiției online.

„Am pornit , o mână de oameni , medici ce facem gărzi de ani buni in sistemul public de sănătate , un demers care doreste să dea posibilitatea colegilor de breaslă care au muncit mii de ore suplimentare , de noapte , de weekend , fortându-si limitele pentru asigurarea continuității activității medicale , să se pensioneze , la cerere , la 57 de ani femeile si 60 de ani bărbatii . Demersul nostru a pornit de la decesul unor colegi în timpul gărzilor , gărzi care sunt în fapt obligatorii , pt ca dumneavoastră – pacientii – să găsiți la orice oră un medic la camera de gardă din orice specialitate ”, a declarat dr. Laura Zarafin.

Proiectul de lege privind recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ, de Consiliul Economic și Social, de Comisia pentru Drepturile Omului și de Comisia pentru Sănătate din Senat.

Senatorii din Comisia de Muncă, Familie și Protecție socială din Senat, l-au respins (cu majoritate de voturi!) „pe considerentul încălcării principiului egalității de tratament”, cuprins în motivația avizului negativ al Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Colegiul Medicilor din România susține asumat și necondiționat proiectul, considerându-l unul ”corect și legitim”. Conform unui studiu al Colegiului Medicilor București, 55% dintre medicii bucureșteni suferă de burnout personal, 52% de burnout profesional, 36% de burnout legat de interacțiunea cu pacientul, iar 24% suferă de toate cele trei tipuri de epuizare în spital. Depășirea timpului legal de muncă, coroborat cu desfășurarea unei activități extrem de stresante și de epuizante din punct de vedere fizic și psihic, a dus la numeroase cazuri de deces prematur în rândul medicilor.

Posibilitate de ieșire la pensie cu câțiva ani mai repede față de vârsta standard de pensionare ar fi folosită doar de medicii care au ajuns la capătul resurselor biologice și că vor fi înlocuiți de specialiști tineri care, astfel, nu ar mai pleca din țară.
Senatul este prima cameră sesizată, proiectele urmând a fi discutate de Camera Deputaților care este for decizional.

 

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,327FaniÎmi place
253AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Fibroza pulmonară idiopatică, boală invalidantă și letală. Rata medie de supraviețuire, 2-3 ani de la diagnosticare

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală pulmonară debilitantă și cu un prognostic destul de...

Salpingita și complicațiile ei – tot ce trebuie să știi

Salpingita este cunoscută, în mod obișnuit, drept inflamația trompelor uterine și este diagnosticată, într-un...

Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Neuropatia diabetică - Atenție la pierderea sensibilității la atingere la nivelul picioarelor! În mod normal, distrucția...

Bolile cardiovasculare – Frigul, factor de risc pentru cardiaci

Odată cu sosirea iernii, temperaturile scăzute pot exacerba disconfortul pacienților afectați de boli cardiovasculare...

Boala celiacă (Intoleranţa la gluten) – riscuri, diagnostic, tratament

Boala celiacă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive cronice, afectând aproximativ 1%...

Cinci recomandări dentare pentru femeile însărcinate

Sarcina este pentru orice femeie o perioadă pe cât de delicată, pe atât de...