fbpx
Acasă Ştiri Medicale Senatul a respins recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă

Senatul a respins recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă

Senatul a respins proiectul de lege care viza recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă, diminuându-se, simetric și echitabil, vârsta standard de pensionare.

Proiectul de lege privind recunoașterea gărzilor ca vechime a plecat de la un memoriu inițiat de Laura Zarafin, medic la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Colentina, semnat de peste 2000 de medici și de alți 3000 de semnatari ai petiției online.

„Am pornit , o mână de oameni , medici ce facem gărzi de ani buni in sistemul public de sănătate , un demers care doreste să dea posibilitatea colegilor de breaslă care au muncit mii de ore suplimentare , de noapte , de weekend , fortându-si limitele pentru asigurarea continuității activității medicale , să se pensioneze , la cerere , la 57 de ani femeile si 60 de ani bărbatii . Demersul nostru a pornit de la decesul unor colegi în timpul gărzilor , gărzi care sunt în fapt obligatorii , pt ca dumneavoastră – pacientii – să găsiți la orice oră un medic la camera de gardă din orice specialitate ”, a declarat dr. Laura Zarafin.

Proiectul de lege privind recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ, de Consiliul Economic și Social, de Comisia pentru Drepturile Omului și de Comisia pentru Sănătate din Senat.

Articolul continua mai jos

Senatorii din Comisia de Muncă, Familie și Protecție socială din Senat, l-au respins (cu majoritate de voturi!) „pe considerentul încălcării principiului egalității de tratament”, cuprins în motivația avizului negativ al Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Colegiul Medicilor din România susține asumat și necondiționat proiectul, considerându-l unul ”corect și legitim”. Conform unui studiu al Colegiului Medicilor București, 55% dintre medicii bucureșteni suferă de burnout personal, 52% de burnout profesional, 36% de burnout legat de interacțiunea cu pacientul, iar 24% suferă de toate cele trei tipuri de epuizare în spital. Depășirea timpului legal de muncă, coroborat cu desfășurarea unei activități extrem de stresante și de epuizante din punct de vedere fizic și psihic, a dus la numeroase cazuri de deces prematur în rândul medicilor.

Posibilitate de ieșire la pensie cu câțiva ani mai repede față de vârsta standard de pensionare ar fi folosită doar de medicii care au ajuns la capătul resurselor biologice și că vor fi înlocuiți de specialiști tineri care, astfel, nu ar mai pleca din țară.
Senatul este prima cameră sesizată, proiectele urmând a fi discutate de Camera Deputaților care este for decizional.

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) - Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă...

Epilepsia – Simptome, cauze, factori de risc, tratament

Epilepsia reprezintă o tulburare a sistemului nervos central în care activitatea creierului devine anormală-au...

Fasceita plantară – ce este și cum o tratezi

Obișnuim să spunem că „ne doare călcâiul”, dar nu știm că atunci ne confruntăm...

CORONAVIRUSUL ȘI IZOLAREA SOCIALĂ – O PERSPECTIVĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA DEPRESIEI

Un articol semnat de Dr. Lavinia Duică, Șef de lucrări la Universitatea “Lucian Blaga”...

Virusul herpes – Totul despre herpesul oral si herpesul genital

Virusul herpes simplex sau HSV (herpes simplex virus) face parte din familia herpesviridae. Sunt...

Boala de reflux gastro-esofagian – Cauze, factori de risc, tratament

Auzim adesea despre persoane care suferă de boala de reflux gastro-esofagian şi totuşi nu...