Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, beenficiază de primele două camere sterile, pentru a asigura pacienților tratamentul corespunzător în cazul leucemiilor și a altor tipuri de cancer, printr-un proiect derulat de UNTOLD și Asociația Dăruiește Viață.
Cele două camere sterile vor asigura creșterea ratei de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer tratați în cadrul Spitalului de Pediatrie II. De altfel sunt singurele camere de acest gen din Transilvania. La Spitalul de Copii din Cluj-Napoca sunt tratați anual sute de copii la secția de hemato-oncologie.
„Asigurarea unor condiții sterile este vitală pe perioada când copilul cu leucemie face tratament. Protocoalele în leucemii presupun administrarea unor doze mari de citostatice, tratamente care salvează vieți, dar care le scad imunitatea micuților pacienți. Izolarea în camerele sterile va ajuta ca tratametul aplicat să fie unul cu adevărat eficient, pentru că în asemenea cazuri infecțiile sunt cea mai frecventă cauză de deces”, spune conf. dr. Gheorghe Popa, seful Clinicii de Pediatrie II, Cluj-Napoca.
În România, copiii au de două ori mai puține șanse la viață, comparativ cu țările occidentale. Principalele cuaze sunt lipsa tratamentelor corepsunzătoare și infecțiile spitalicești.
Proiectul a presupus recompartimentarea spațiului pentru a crea un adevărat sistem de camere sterile, care presupune un SAS cu presiune pozitivă, din care se intră în cele două camere sterile care au la rândul lor o presiune pozitivă mai mare decât cea din SAS. Această presiune asigură sterilitatea aerului.
Camerele sunt prevăzute fiecare cu un pat pentru un singur pacient, dar copiii au nevoie să fie însoțiți de mamele lor pe parcursul tratamentului, astfel că există în dotare canapele speciale pentru mame.
Valoarea totala a proiectului este de peste 100.000 euro, din care 18.000 de euro au fost banii donați de către fanii festivalului, iar diferența de 82.000 de euro, fiind finanțată de UNTOLD.
În România, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, în timp ce în țările din vestul Europei, peste 90% supraviețuiesc bolii. Această diferenţă enormă provine în primul rând din precaritatea condițiilor de spitalizare și tratament, cea mai frecventă cauză de deces la pacienții cu cancer, fiind infecţia.