Spitalul din Alba Iulia, inclus în programul de tromboliză intravenoasă

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia se face tromboliză intravenoasă în perioada acută a unui accident  vascular cerebral ischemic, care contribuie la scăderea dizabilităţilor acestei afecţiuni.

Unitatea medicală a fost inclusă la începutul lunii februarie în Acţiunea Prioritară AP-AVC acut. Primii doi pacienţi au beneficiat de această terapie, recent, iar evoluţia la tratament este favorabilă.

Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut în primele maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absenţa contraindicaţiilor. Metoda terapeutică este netraumatizantă şi constă în injectarea unei substanţe trombolitice (denumită şi fibrinolitică). Aceasta se administrează în venă şi încearcă să dizolve obstacolul ce blochează circulaţia.

Dacă pacientul întruneşte criteriile de eligibilitate, acest tratament contribuie la scăderea dizabilităţilor acestei afecţiuni, iar în cazuri grave poate contribui la salvarea vieţii. Este considerată cea mai bună terapie în cea mai scurtă perioadă de timp de la debutul afecţiunii.

Coordonator pe acest program a fost desemnat medicul primar neurolog Oancea Adrian Marin – care de altfel a administrat această terapie în premieră la SJU Alba Iulia -, însă toţi medicii neurologi ai unităţii medicale sunt abilitaţi să decidă oportunitatea efectuării procedurii.

- Articolul continua mai jos-

Primul pacient tratat a fost adus la UPU Alba Iulia cu multipli factori de risc, cu un tablou clinic agravat, într-un timp util şi a întrunit toate criteriile de eligibilitate pentru administrarea tratamentului. Acesta are o evoluţie favorabilă. Şi al doilea pacient a întrunit criteriile de eligibilitate şi prezintă o evoluţie adecvată.

Pentru a putea fi administrat tratamentul, pacienţii care prezintă simptome specifice unui accident vascular cerebral – tulburări de vorbire, echilibru, vedere, motorii sau senzitive – trebuie să se adreseze cât mai repede la medic.

Ambulanţa trebuie solicitată la apariţia primelor simptome pentru ca pacientul să fie cât mai repede transportat în Unitatea de Primiri Urgenţe.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind a doua cauză de mortalitate şi una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate la nivel global.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, studiile efectuate au arătat că dintre pacienţii cu AVC ischemic aproximativ 20-25% sunt eligibili pentru tratament prin tromboliză intravenoasă şi 10% pentru tratament endovascular (trombaspiraţie sau trombectomie).

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari