fbpx
Acasă Ştiri Medicale Spitalul din Alba Iulia, inclus în programul de tromboliză intravenoasă

Spitalul din Alba Iulia, inclus în programul de tromboliză intravenoasă

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia se face tromboliză intravenoasă în perioada acută a unui accident  vascular cerebral ischemic, care contribuie la scăderea dizabilităţilor acestei afecţiuni.

Unitatea medicală a fost inclusă la începutul lunii februarie în Acţiunea Prioritară AP-AVC acut. Primii doi pacienţi au beneficiat de această terapie, recent, iar evoluţia la tratament este favorabilă.

Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut în primele maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absenţa contraindicaţiilor. Metoda terapeutică este netraumatizantă şi constă în injectarea unei substanţe trombolitice (denumită şi fibrinolitică). Aceasta se administrează în venă şi încearcă să dizolve obstacolul ce blochează circulaţia.

Dacă pacientul întruneşte criteriile de eligibilitate, acest tratament contribuie la scăderea dizabilităţilor acestei afecţiuni, iar în cazuri grave poate contribui la salvarea vieţii. Este considerată cea mai bună terapie în cea mai scurtă perioadă de timp de la debutul afecţiunii.

Articolul continua mai jos

Coordonator pe acest program a fost desemnat medicul primar neurolog Oancea Adrian Marin – care de altfel a administrat această terapie în premieră la SJU Alba Iulia -, însă toţi medicii neurologi ai unităţii medicale sunt abilitaţi să decidă oportunitatea efectuării procedurii.

Primul pacient tratat a fost adus la UPU Alba Iulia cu multipli factori de risc, cu un tablou clinic agravat, într-un timp util şi a întrunit toate criteriile de eligibilitate pentru administrarea tratamentului. Acesta are o evoluţie favorabilă. Şi al doilea pacient a întrunit criteriile de eligibilitate şi prezintă o evoluţie adecvată.

Pentru a putea fi administrat tratamentul, pacienţii care prezintă simptome specifice unui accident vascular cerebral – tulburări de vorbire, echilibru, vedere, motorii sau senzitive – trebuie să se adreseze cât mai repede la medic.

Ambulanţa trebuie solicitată la apariţia primelor simptome pentru ca pacientul să fie cât mai repede transportat în Unitatea de Primiri Urgenţe.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind a doua cauză de mortalitate şi una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate la nivel global.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, studiile efectuate au arătat că dintre pacienţii cu AVC ischemic aproximativ 20-25% sunt eligibili pentru tratament prin tromboliză intravenoasă şi 10% pentru tratament endovascular (trombaspiraţie sau trombectomie).

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,920FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați

Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni...

Ce este și cum se manifestă anxietatea

Anxietatea și stresul sunt reacții normale ale organismului, care ne ajută să facem față...

Cancerul peritoneal: simptome și speranța de viață

Cancerul peritoneal - ce trebuie să știm despre el? Peritoneul este membrana seroasă care...

10 informaţii despre tratamentul anticoagulant

Tratamentul anticoagulant este prescris pentru a preveni formarea de trombi (cheaguri de sânge)...

Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Neuropatia diabetică - Atenție la pierderea sensibilității la atingere la nivelul picioarelor! În mod normal, distrucția...