O cercetare foarte amplă efectuată timp de un deceniu pe mai mult de 650.000 de copii a confirmat rezultatul studiilor anteriore: vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei ROR nu cauzează autism
Cercetătorii au comparat numărul copiilor care au primit un diagnostic de autism dintre cei vaccinaţi şi nevaccinaţi şi nu au identificat nicio diferenţă.
Citeşte şi: Importanța vaccinării la copil – Istoria unui scandal internațional: vaccinul ROR
”Studiul susţine cu fermitate faptul că vaccinul ROR nu cauzează autism, nu declanşează autism la copiii susceptibili (cu factori de risc – n.r.) şi nu este asociat cu o grupare a cazurilor de autism după vaccinare”, au scris cercetătorii în concluziile cercetării, publicate în jurnalul american Annals of Internal Medicine.
Potrivit echipei de autori de la Statens Serum Institut, Universitatea din Copenhaga şi Facultatea de Medicină a Universităţii Stanford din California, cercetarea susţine rezultate similare ale unui studiu din 2002 în cadrul căruia au fost monitorizaţi 537.000 de copii.
Sute de mii de copii, monitorizaţi de-a lungul anilor, au fost comparaţi cu studiul restrâns, efectuat în 1998, citat adesea de susţinătorii campaniilor anti-vaccinare drept dovada asocierii între ROR şi autism, efectuat pe un număr de 12 copii. Deşi a fost retras de jurnalul medical în care a fost publicat, iar autorul, care a falsificat rezultatele, şi-a pierdut licenţa medicală, acest studiu continuă să fie citat de activiştii anti-vaccin.