Al doilea caz de remisiune la un bolnav de SIDA

O nouă remisiune de durata a virusului HIV-1, cel care produce SIDA, a fost înregistrată la un pacient după întreruperea tratamentului.

La zece ani după confirmarea primului caz al unui pacient cu HIV care a intrat în remisiune, un al doilea caz, cunoscut sub numele de „pacientul din Londra”, nu a mai prezentat niciun semn de infecţie cu acest virus de peste 19 luni, au afirmat cercetătorii în revista Nature.

Citeste si: 10 etape ale bolii SIDA care au marcat istoria recentă

În ambele cazuri au fost făcute transplanturi de de măduvă osoasă pentru a trata cancere de sânge, primind celule stem de la donatori cu o mutaţie genetică rară ce împiedică instalarea virusului HIV.

- Articolul continua mai jos-

„Ajungând la o remisiune în cazul celui de-al doilea pacient prin utilizarea unei abordări similare am demonstrat că ‘pacientul din Berlin’ nu a fost o anomalie”, a declarat cercetătorul principal Ravindra Gupta, profesor la Universitatea din Cambridge, referindu-se la primul caz din lume de remisiune la un pacient cu HIV.

Milioanele de pacienți cu SIDA țin această boală sub control unei terapii antiretrovirale, tratament care nu determină și dispariția virusului.

„În prezent, singura modalitate de a trata HIV este administrarea de medicamente care conţin virusul şi pe care oamenii trebuie să le ia toată viaţa. Aceasta reprezintă o provocare în ţările în curs de dezvoltare”, în care milioane de oameni nu au acces la un tratament adecvat”, a notat Gupta.

Aproape 37 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV, însă numai 59% dintre aceştia beneficiază de tratamente antiretrovirale.

Aproape un milion de persoane mor în fiecare an din cauza afecţiunilor legate de HIV.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari