Vaccinarea obligatorie în cazul copiilor, agreată de 62% dintre români

Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul celor care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare.

Un sondaj naţional realizat de INSCOP Research relevă 62,7% sunt de acord cu vaccinarea obligatorie în cazul copiilor, iar 81.1% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

67.2% dintre respondenţi sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor. 63.6% apreciază că este rolul părintului să se informeze despre siguranţa vaccinării pentru copii.

45.5% dintre respondenţi îşi exprimă acordul faţă de afirmaţia „Copilul meu poate fi expus bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare”. Aproape 30% sunt nici în acord, nici în dezacord cu afirmaţia, 8% sunt în dezacord.

- Articolul continua mai jos-

În contextul în care în multe ţări dezvoltate, pentru ca un copil să fie primit la grădiniţă sau şcoală, vaccinarea este respondenţii au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu vaccinarea obligatorie  în acest caz şi în România. 62.7% au răspuns afirmativ, în timp ce 24.4% şi-au exprimat deazacordul. Procentul non-răspunsurilor este de 12.9%.

Un procent foarte ridicat (81.1%) dintre cei chestionaţi este de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Doar 8.1% aleg varianta contrară, în timp ce 10.8% nu ştiu sau nu răspund.

Aproximativ două treimi dintre respondenţi declară că şi-au vaccinat copiii (sau, după caz, nepoţii) conform Programului naţional de Vaccinare. 4.3% precizează că nu au făcut acest lucru, în timp ce 27.7% aleg varianta nu am copii/nepoţi.

Doar 39.7% îşi exprimă acordul faţă de afirmaţia „Am încredere in informaţiile pe care le primesc despre vaccinuri”. 46.4% sunt nici în acord, nici în dezacord cu afirmaţia, un bazin de populaţie sceptică imens care confirmă nevoia unor campanii de informare şi educare pe acest subiect.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari