Colegiul Medicilor: ”Medicina de laborator şi microbiologia medicală se practică numai de către medici specialişti/ primari de specialitate”

Colegiul Medicilor și Societatea Română de Microbiologie agreează principiul potrivit căruia medicina de laborator şi microbiologia medicală se practică numai de către medici specialişti/ primari de specialitate.

„Scopul întâlnirii a fost legat de analiza situaţiei create de posibilitatea egalizării punctajelor acordate laboratoarelor de analize medicale în vederea contractării serviciilor cu CNAS, pentru personalul angajat, indiferent de calificarea profesională – punctaje similare pentru medici specialişti de Medicină de Laborator/ Microbiologie Medicală, respectiv pentru biologi, biochimişti, chimişti (BBC) angajaţi în aceste laboratoare. Acest tip de abordare este deosebit de periculos, deoarece echivalează de facto calificarea profesională de medic specialist obţinută prin rezidenţiat cu calificări dobândite la locul de muncă. Studiile nu corespund ca durată şi curriculum de pregătire cu studiile din Facultăţile de Medicină urmate de studiile de rezidenţiat”, potrivivit unui comunicat de presă.

De asemenea, s-a stabilit faptul că nu pot exista nici un fel de echivalări ale pregătirii profesionale, pentru alte categorii de personal care lucrează în laboratorul de analize medicale, cu medicii specialişti/primari de Medicină de Laborator sau de Microbiologie Medicală.

Totodată, participanţii la întâlnirea de miercuri consideră că laboratorul de analize medicale este echivalentul secţiei medicale şi trebuie condus de un medic specialist/primar. Examenul de şef de laborator trebuie susţinut în faţa de comisii care să includă numai medici cu specialitatea medicina de laborator şi/ sau microbiologie medicală, cu excepţia, după caz, a preşedintelui comisiei.

- Articolul continua mai jos-

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari