fbpx
Acasă Sănătate şi Prevenţie Gastrita de primăvară –  7 reguli pentru a preveni gastrita

Gastrita de primăvară –  7 reguli pentru a preveni gastrita

Gastrita, o afecțiune care se traduce prin inflamația mucoasei stomacului (mucoasa gastrică), este mult mai frecventă primăvara (gastrita de primăvară). De altfel, gastrita și ulcerul au ca perioade de acutizare două anotimpuri: primăvara și toamna!

Specialiștii susțin că frecvența mare a gastritelor și reactivarea ulcerelor, primăvara, se poate pune pe seama schimbării alimentației și creșterea consumului de crudități. De altfel, primăvara se asociază și cu o astenie, pe care mulți dintre noi o resimt, și cu o anumită scădere a imunității organismului, după anotimpul rece. În orice caz, trebuie să știm că organismul uman are tendinţa naturală, sezonieră, de creştere a acidităţii gastrice, primăvara şi toamna.

Netratată la timp, gastrita va evolua către ulcer. Debutul ulcerului se face atunci când mucoasa gastrică s-a erodat sub acțiunea sucului gastric

Gastrita de primăvară – simptomatologie

Simptomatologia de debut constă în dureri și arsuri în capul pieptului, cu iradiere retrosternal, eructații, balonare, senzație de prea plin, senzație de greață și chiar vărsături.

Durerile sunt accentuate de mesele copioase, sau de alimente excitante cum ar fi cafeaua, alcoolul, substanţele grase sau acre, mâncărurile grele, prăjelile.

Astfel, în mod special în pragul acestui anotimp, trebuie să fim mai atenți ca de obicei la ce mâncăm, cât și cum mâncăm, dar și la anumite aspecte emoționale din viața noastră – angoase, furie, stres, enervări, specialiștii din domeniul medical fiind de părere că tensiunea psihică joacă un rol covârșitor în declanșarea afecțiunilor gastrice.

Gastrita de primăvară – 7 Reguli pentru prevenirea gastritei

  1. Se mănâncă încet, se mestecă bine
  2. Se mănâncă cantități mai mici de alimente la o singură masa, deci se aplică principiul “mănâncă puțin și des”
  3. Se evită stresul
  4. Respectarea regimului alimentar, cu personalizare pentru fiecare tip de metabolism
  5. Mese regulate, la ore fixe
  6. Eliminarea focarelor de infecţie dentară, amigdaliene sau a sinusurilor
  7. Regim de viață ordonat, respectarea orelor de somn și odihnă, inclusiv odihna activă

Gastrita de primăvară – Factori declanșatori:

  • mese neregulate
  • excese alimentare
  • alimente reci sau iritante
  • abuzul de grăsimi prăjite, afumături, dulciuri concentrate
  • infecţiile respiratorii trenante
  • boli hepatobiliare cornice
  • pancreatitele cronice
  • stresul
  • infecţia cu Helicobacter pylori
  • consumul de alcool
  • consumul unor medicamente

Gastrita de primăvară – Regimul alimentar  al pacientului cu gastrită

Meniul suferindului de gastrită trebuie să fie variat şi compus din alimentele pe care le tolerează cel mai bine.

Se elimină din alimentaţie produsele și alimentele iritante: sosuri, conserve, condimente, rântaşuri, dulciurile concentrate. Legume precum castraveții, roșiile, ridichiile, trebuie consumate cu precauție, nu sunt interzise dar depinde de toleranța fiecăruia.

De asemenea, este interzis fumatul și consumul băuturilor alcoolice.

Alimentele permise: lapte, carnea de vită, carne de pasăre (pregătire prin fiarbere, la abur, grătar sau la cuptor), unt, ouă fierte, supe, peştele alb, brânza dulce de vaci, urdă, caş, dovlecei, cartofi, morcovi, mazăre, fructe (cu excepţia citricelor), ceai, compot, budincile din făinoase şi dulciurile pe bază de brânză de vaci. Zahărul va fi consumat cu moderaţie.

Doctorul Jean Valnet, unul dintre marii medici francezi, și unul dintre cei mai importanți medici fitoterapeuți, recomandă pentru pacienții cu gastrită și ulcere o serie de tratamente naturiste  cu rezultate excepționale:

  • Suc de varză proaspăt extras – se bea ¾ de pahar cu câteva minute înainte de masa, de 3 ori pe zi – tratamentul se ține timp de 3 săptămâni, până la o lună, iar ameliorarea apare de regulă în 48 de ore!
  • Suc de catof crud, proaspăt extras – se bea o jumătate de pahar înaintea celor 3 mese principale din zi, cu câteva minute înainte. La fel, tratamentul durează 3-4 săptămâni, iar efectul este relative imediat, în cca 48 de ore.

Pentru cei care nu suportă gustul acestor sucuri, recomandarea este să adauge suc de morcov, sau o linguriță suc de lămâie). Este bine de știut că două lingurițe de lămâie într-un pahar cu apă poate contracara aciditatea crescută din stomac, iar arsurile dispar.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,327FaniÎmi place
253AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români

Bolile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai...

Osteoartrita – tratată cu celule stem printr-o tehnică nouă

Osteoartrita - noi tehnici de tratament. Cercetătorii britanici au afirmat că o nouă tehnică...

Afecțiuni provocate de tulburările somnului

Tulburările somnului reprezintă o chestiune generală care ne afectează pe fiecare dintre noi, fie...

ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă...

Cauzele disfuncției erectile

Disfuncția erectilă constă în incapacitatea de a ajunge și de a menține o erecție...

Hirsutismul – problema medicala, psihologica si estetica

Hirsutismul reprezintă în primul rând o problemă medicală importantă, care afectează un procent relativ...