Tratament țintit pentru pacienții cu hepatita C care nu răspund la actualele tratamente

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat că există aproximativ 170 de pacienţi care nu răspund la tratamentul actual pentru hepatita C. Pentru aceşti pacienți se va achiziționa tratament țintit.

„Există o marjă de aproximativ 170 de pacienţi care nu sunt complianţi la tratamentele pe care le avem, dar noi am modificat anul trecut legislaţia astfel încât putem achiziţiona medicamente ţintit pentru pacienţii care nu răspund tratamentului pe care îl achiziţionăm în acest moment. Fiind achiziţii pe contracte cost-volum, putem să includem pacienţii în program. Ministerul Sănătăţii a demarat deja discuţiile cu cei de la Casa Naţională pentru introducerea acestui tip de tratament țintit necesar unei marje de pacienţi care nu răspund la tratamentul clasic”, a arătat reprezentantul MS.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că Planul naţional pentru hepatite va deveni operaţional din luna mai şi va cuprinde atât obiective, cât şi direcţii de acţiune.

„Ministerul Sănătății are un Plan naţional pentru hepatite, care va deveni operaţional din luna mai anul acesta. Va cuprinde anumite obiective şi direcţii de acţiune. În acest domeniu hai să spunem că facem destul de mult”, a declarat ministrul, la Institutul Clinic Fundeni.

- Articolul continua mai jos-

Teste rapide şi consumabile necesare vor fi oferite pacienţilor care apelează la secţiile clinice ale Institutului Fundeni, Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Octavian Fodor” Cluj-Napoca, la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi şi la Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie Timişoara, în cadrul unui proiect integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatită C.

Aproximativ 300.000 de teste rapide vor fi utilizate până la finalul anului.

Proiectul se derulează în contextul în care România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei VHC din Europa (2,5%), cu peste 550.000 de persoane viremice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari