Un manager de spital recomandă pacienților să nu mai alerge cu plicuri după medici

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, a declarat că șpaga din spitale poate fi combătută dacă pacienții învață să nu mai ofere plicuri. Acesta consideră că medicii tineri nu cunosc acest obicei, iar pacienții nu ar trebui să îi învețe cu el.

„Medicii cer şpagă sau pacienţii o oferă? Condiţionarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat întotdeauna. Dacă la cineva îi este condiţionat actul medical de solicitarea anumitor sume, sunt autorităţi ale statului care cu asta se ocupă şi vă rog frumos să faceţi public acest lucru, să nu facă pacienţii excepţie de la aceste prevederi. Dar haideţi să nu mai oferim, ca să nu mai aibă ce primi”, a spus Lazany.

Managerul face o solicitare către pacienți să nu mai alerge cu plicuri pe holurile spitalului după medicii tineri.

„Problem este respectarea acestor standarde, iar pentru respectarea acestor standarde este nevoie de toată lumea. Pentru că dacă pacientul nu înţelege că nu trebuie să dea… Dar atât este de îndoctrinată şpaga asta în medicină, cum îi spuneţi voi, că, dacă medicul refuză pacientul, pacientul crede că moare şi că este foarte grav bolnav. Domnilor, nu se întâmplă treaba asta, vă face bine la fel, ascultaţi-mă ce vă spun. Este generaţia asta de medici tineri, care nu ştiu să ia, îi puneţi în nişte situaţii jenante, să tot fugiţi cu plicurile după ei. Eu am văzut situaţii de-astea pe coridor. Daţi-le pace, nu îi învăţaţi. Trebuie să înţeleagă populaţia, este jenant”, a declarat Lazany.

- Articolul continua mai jos-

Ministrul  Sănătății consideră că nu este normal să existe „plăţi informale” în unităţile medicale şi afirmă că aceasta este o problemă a sistemului.

„Ştim foarte bine că aceste plăţi informale există şi încă se practică acest sport. Odată cu majorarea salariilor, teoretic lucrurile ar fi trebuit să intre într-un declin, nu au intrat. Eu cred că va mai trece o perioadă de timp, dar până la urmă este vorba despre educaţie, de educaţia pacientului, de educaţia aparţinătorului”,  a declarat Sorina Pintea.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari