fbpx
Acasă Info Pacient Cantastim, indicat și în stările canceroase, revine în farmacii

Cantastim, indicat și în stările canceroase, revine în farmacii

La opt ani de la închiderea sa, Institutul Cantacuzino este pregătit să reia producția celor două medicamente românești – Polidin și Cantastim – și să le aducă pe piața românească din anul 2019. Iar la finele anului 2018, Mihai Fifor –  directorul institutului, anunța că începe și pregătirea personalului pentru aria vaccinului antigripal românesc.

În anul 2012, producția de Polidin și Cantastim, imunomodulatoarele produse de Institutul Cantacuzino, a fost oprită după ce autorizaţia a fost retrasă de Agenţia Națională a Medicamentului. Motivul a fost nealinierea la normele de bună practică ale producătorilor din Uniunea Europeană, privind linia tehnologică și materia primă folosită.

Cantastim – produs original românesc, recomandat în tratamentul unor boli cronice, infecțioase sau ca adjuvant în tratarea cancerului

După o serie de cercetări, îndelungate și laborioase, în anul 1984 România scotea pe piață un imunomodulator, dedicat cu predilecție persoanelor cu o imunitate scăzută, persoanelor de vârsta a doua, sau tuturor acelora care au nevoie de stimulare imunitară nespecifică, Cantastim. Acestea toate, s-au datorat unui colectiv de cercetători ai Institutului Cantacuzino, iar Cantastim a facut obiectul unor cercetari experimentale și clinice care au fost publicate la acea vreme, comunicate la conferințele de specialitate, ajungând să fie recunoscut și apreciat la nivel global ca medicament eficient în imunologie.

Cantastim, indicat și în stările canceroase

Cantastim se folosește în stările cu imunodeficiențe cu diferite manifestari clinice. Se recomandă pentru:

– boli infecțioase

– infecții cronice recidivante

– convalescență

– boli și tratamente medicamentoase (ex. corticoterapia) care slăbesc sistemul imunitar

– stările postcanceroase

– vârsta senioratului, deteriorarea stării de sănătate prin scăderea puterii de apărare a organismului

– înaintea de intervenții chirurgicale cu risc de infecții postoperatorii

– terapia infecțiilor cronice, rebele la terapii – infecții herpetice: herpes simplex sau zona zoster, infecții stafilococice cutanate etc)

– leucemii, carcinoame, sarcoame, cancere mamare, pulmonare, uterine etc.

– parodontoze

Schema de administrare este diferențiată, personalizată funcție de vârstă, afecțiune și stadiul bolii. De aceea este necesar ca administrarea și schema de tratament să fie indicată de un medic, întrucât Cantastimul este un medicament! Se poate administra inclusiv copiilor. Pacienților cu afecțiuni stafilococice grave se administrează în asociere cu autovaccin stafilococic, iar în leucemiile cronice, sau tumori maligne cu diferite localizari, produsul se poate administra în asociere cu radioterapia și/sau chimioterapia.

Polidinul, născut din ambiția unor cercetători români în anii ’60

Perioada anilor ’60 era una în care țări ca Franța, Elveția sau Germania deja aveau pe piață tratamente injectabile cu efect imunostimulator, concepute pentru a combate multe tipuri de infecții.

Cercetătorii români însă, au folosit doar substanțe românești și au testat chiar pe ei efectele Polidinului. La conceperea acestui imunostimulator s-au folosit inclusiv microbi indigeni, tulpinile fiind recoltate de la pacienții români. După șase ani de teste de laborator, în anul 1966 Polidinul a fost scos pe piață, iar medicii îl recomandau iarna și primăvara în prevenția infecțiilor respiratorii, sau pentru infecții ginecologice.

Cu o producție mai mică, inițial, deoarece fiolele erau umplute manual, imediat după modernizarea și automatizarea liniilor de producție, cantitatea de fiole produse a crescut, astfel încât în pragul anului 2000 se produceau 15 milioane de fiole de Polidin.

Odată cu pregătirile României de a intra în Uniunea Europeană, începe și declinul acestor produse ale Institutului Cantacuzino, din lipsa unor circuite performante și corespunzătoare standardelor impuse de Uniunea Europeană, iar Polidinul nu s-a mai produs din anul 2012.

Update 09.05.2019

​Institutul Cantacuzino nu a reluat producția de vaccinuri, la nivelul institutului existând, în acest moment, un “plan de acțiune, întocmit de către un grup de cercetători, care cuprinde etapele necesare pentru reluarea producției de vaccin gripal și reautorizarea producției”, arată Ministerul Apărării, într-un răspuns la o interpelare pe această temă formulată de deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel. Institutul Cantacuzino va relua, în schimb, producția suplimentului alimentar Sod Natural.

Ministerul Apărării arată, însă, în răspunsul la interpelarea deputatului USR, că “unul dintre obiectivele Institutului Cantacuzino în acest an este este relansarea producției celui mai cunoscut supliment alimentar antioxidant brevetat în România, SOD NATURAL, preparat unic în țară, obținut din orz verde, cultură proprie, cu un conținut ridicat de fitonutrienți.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,913FaniÎmi place
418AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Boala Marfan – Diagnostic, simptome, tratament

Boala Marfan reprezintă o boală genetică care afectează țesutul conjunctiv. Țesutul conjunctiv este responsabil de...

Dr. Călin Homorodeanu despre ce este un infarct miocardic

Fiecare ieşire în centrul Clujului este însoţită, inevitabil, de tracerea unei ambulanţe, care duce...

Hemodializa şi fistula arteriovenoasă

Insuficienţa renală cronică presupune schimbări majore în viaţa pacienţilor şi întreaga lor existenţă se...

Vertijul – cauze, simptome, tratament

Vertijul paroxistic pozițional benign, sau VPPB reprezintă o afecțiune localizată la nivelul urechii interne...

Efectul placebo – beneficiile studiilor clinice pentru pacienți

„Placebo” este  un cuvânt și o noțiune despre care mai toată lumea crede că...

Efectele alcoolului, pe termen scurt și lung. De la dezinhibiție la blackout și comă etilică

De la comă etilică la blackout, efectele alcoolului pot fi devastatoare pentru organismul uman....