Dacă populaţia ar urma dieta ideală pentru ”sănătatea planetei”, peste 11 milioane de decese premature ar putea fi evitate anual, emisiile de gaze cu efect de seră ar fi reduse şi ar putea fi conservate mai multe regiuni de uscat, apă şi biodiversitate, susţin cercetătorii.
Dieta ideală pentru sănătatea planetei presupune dublarea,consumului de nuci, fructe, legume şi înjumătăţirea cantităţilor de carne şi zahăr consumate, relatează Reuters.
„Hrana pe care o consumăm şi felul în care o producem determină sănătatea oamenilor şi a planetei, iar în momentul de faţă nu procedăm deloc cum trebuie”, spune Tim Lang, profesor la Universitatea din Londra, conducătorul studiului.
Consumul mediu de alimente precum carnea roşie şi zahărul ar trebui redus cu 50%, în timp ce consumul de nuci, fructe, legume ar trebuie dublat.
Asigurarea hranei pentru o populaţie de 10 miliarde de oameni până în 2050 sub forma unei diete sănătoase şi sustenabile va fi imposibilă fără transformarea obiceiurilor alimentare, îmbunătăţirea producţiei de alimente şi reducerea risipei alimentare, a spus acesta.
Multe boli cronice care pot pune viaţa în pericol, între care obezitatea, diabetul, malnutriţia sau diverse tipuri de cancer, sunt legate de o dietă săracă. Cercetătorii spun că alimentaţia nesănătoasă provoacă mai multe decese şi boli în prezent în lume decât relaţiile sexuale neprotejate, alcoolul, drogurile şi fumatul laolaltă.
„Peste 800 de milioane de oameni nu au hrană suficientă, în timp ce mult mai mulţi consumă o alimentaţie nesănătoasă, care contribuie la deces prematur şi boli. Dacă nu reuşim să o implementăm în totalitate, ar fi bine să încercăm să facem cât de mult putem”, a spus Walter Willett de la Universitatea Harvard din SUA.