Jumătate dintre copiii bolnavi de cancer nu sunt diagnosticați

La nivel mondial, aproximativ 45% dintre copiii bolnavi de cancer nu sunt diagnosticați și nu primesc tratament medical.

„Subdiagnosticarea este deja considerată o problemă, însă modelul nostru statistic permite obţinerea unor estimări care lipseau până acum”, a declarat autorul principal al studiului, Zachary Ward, profesor la Facultatea de sănătate publică din cadrul Universităţii Harvard din Statele Unite.

Potrivit registrelor oficiale, 224.000 de copii au fost diagnosticați cu cancer pe plan mondial în 2015, însă numărul real al copiilor bolnavi de cancer ar fi fost în acel an de 397.000.

„Modelul nostru pare să indice faptul că aproape un copil din doi afectaţi de cancer nu este diagnosticat şi, deci, poate să moară fără tratament”, a declarat profesorul Ward.

- Articolul continua mai jos-

„Copiii bolnavi de cancer vor muri cu siguranţă şi, totuşi, cancerul nu va fi menţionat ca o cauză a decesului”, a comentat Eva Steliarova-Foucher, expertă la Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC/IARC), o agenţie din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Potrivit studiului, 60% din totalul ţărilor lumii nu dispun de registre ale cancerului, iar în celelalte state care deţin totuşi astfel de registre naţionale, doar o parte a populaţiei a fost monitorizată.

„Sistemele de sănătate din ţările cu venituri mici şi medii nu reuşesc să răspundă nevoilor copiilor bolnavi de cancer”, a subliniat unul dintre autorii studiului, Rifat Atun, cercetător la Universitatea Harvard.

Autorii studiului estimează că numărul cazurilor noi de cancer la copii va fi de 6,7 milioane între anii 2015 şi 2030. Din acest total, aproape 3 milioane nu vor fi diagnosticate dacă nu vor fi făcute progrese în această direcţie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari