fbpx
Acasă Ştiri Medicale Rezistenţa la antimicrobiene, unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa Sănătății

Rezistenţa la antimicrobiene, unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa Sănătății

Rezistenţa la antimicrobiene şi infecţiile asociate actului medical reprezintă o temă de interes deosebit pentru statele membre UE. În regiunea UE se înregistrează o creştere a rezistenţei antimicrobiene datorată utilizării iraţionale a medicamentelor antibiotice.

“Trebuie să fim atenţi să aliniem Planul de acţiune al UE cu Planul global al OMS de combatere a rezistenţei la antimicrobiene (RAM) şi să încurajăm statele membre să aloce resursele necesare în lupta împotriva RAM. Setarea unor ţinte ambiţioase şi traducerea hotărârii politice în acţiuni concrete sunt cruciale pentru o evoluţie favorabilă a limitării RAM (Rezistenţa la antimicrobiene – n.r.) şi a consecinţelor sale”, a declarat Ministrul Sănătății.

Sorina Pintea atrage atenția că rezistenţa la antimicrobiene reprezintă un risc global la adresa Sănătății și trebuie luate măsuri imediate.

“Opinia OMS este că RAM reprezintă unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa Sănătăţii în 2019 şi în anii ce urmează. Este timpul să acţionăm acum, deoarece perioada optimă de intervenţie se scurge cu repeziciune. Fără măsuri imediate, comune sectoarelor uman, animal şi de mediu, multe infecţii pot deveni ameninţări pe scară largă la adresa vieţii şi vor afecta de asemenea sistemele de sănătate şi economiile în Europa şi la nivel global”, a susţinut Pintea.

În ţările Uniunii Europene s-au produs cel puţin 670.000 de infecţii cu microorganisme multirezistente, cu peste 33.000 de decese în anul 2015

Articolul continua mai jos

“RAM este influenţată de legăturile dinamice dintre sectoarele sănătăţii umane, animale şi de mediu şi constituie una dintre cele mai mari provocări actuale la adresa sănătăţii publice. În ceea ce priveşte impactul direct asupra sistemelor de sănătate, numai în ţările Uniunii Europene/Spaţiului Economic European (UE/SEE), s-au produs cel puţin 670.000 de infecţii cu microorganisme multirezistente, cu peste 33.000 de decese în anul 2015. Această povară a bolii are tendinţa de creştere la nivelul UE şi are impact direct asupra siguranţei pacienţilor”, a arătat Sorina Pintea.

Demnitari şi experţi din domeniul Sănătăţii, reprezentanţi din sectoarele veterinar şi de mediu din statele membre ale UE participă, vineri, la conferinţa “Următorii paşi pentru a face UE o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei antimicrobiene”, desfăşurată la Bucureşti, în cadrul Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,938FaniÎmi place
1,090AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar?

Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar? La orice...

Bronhopneumopatia obstructivă cronică – conduita terapeutică nemedicamentoasă

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) reprezintă un grup de boli care include bronșita cronică și...

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) - Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă...

Hipotiroidismul – generalități, cauze, simptome, diagnostic, tratament

Cel puțin o dată , fiecare dintre noi a întâlnit măcar o persoană care...

Vertijul – cauze, simptome, tratament

Vertijul paroxistic pozițional benign, sau VPPB reprezintă o afecțiune localizată la nivelul urechii interne...

Histerescopia – metodă minim invazivă de diagnostic și tratament pentru afecțiunile uterine

Histerescopia este o procedura minim-invazivă ce constă în vizualizarea cavitații uterine cu ajutorul unui...