fbpx
Acasă Ştiri Medicale Rezistenţa la antimicrobiene, unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa Sănătății

Rezistenţa la antimicrobiene, unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa Sănătății

Rezistenţa la antimicrobiene şi infecţiile asociate actului medical reprezintă o temă de interes deosebit pentru statele membre UE. În regiunea UE se înregistrează o creştere a rezistenţei antimicrobiene datorată utilizării iraţionale a medicamentelor antibiotice.

“Trebuie să fim atenţi să aliniem Planul de acţiune al UE cu Planul global al OMS de combatere a rezistenţei la antimicrobiene (RAM) şi să încurajăm statele membre să aloce resursele necesare în lupta împotriva RAM. Setarea unor ţinte ambiţioase şi traducerea hotărârii politice în acţiuni concrete sunt cruciale pentru o evoluţie favorabilă a limitării RAM (Rezistenţa la antimicrobiene – n.r.) şi a consecinţelor sale”, a declarat Ministrul Sănătății.

Sorina Pintea atrage atenția că rezistenţa la antimicrobiene reprezintă un risc global la adresa Sănătății și trebuie luate măsuri imediate.

“Opinia OMS este că RAM reprezintă unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa Sănătăţii în 2019 şi în anii ce urmează. Este timpul să acţionăm acum, deoarece perioada optimă de intervenţie se scurge cu repeziciune. Fără măsuri imediate, comune sectoarelor uman, animal şi de mediu, multe infecţii pot deveni ameninţări pe scară largă la adresa vieţii şi vor afecta de asemenea sistemele de sănătate şi economiile în Europa şi la nivel global”, a susţinut Pintea.

În ţările Uniunii Europene s-au produs cel puţin 670.000 de infecţii cu microorganisme multirezistente, cu peste 33.000 de decese în anul 2015

Articolul continua mai jos

“RAM este influenţată de legăturile dinamice dintre sectoarele sănătăţii umane, animale şi de mediu şi constituie una dintre cele mai mari provocări actuale la adresa sănătăţii publice. În ceea ce priveşte impactul direct asupra sistemelor de sănătate, numai în ţările Uniunii Europene/Spaţiului Economic European (UE/SEE), s-au produs cel puţin 670.000 de infecţii cu microorganisme multirezistente, cu peste 33.000 de decese în anul 2015. Această povară a bolii are tendinţa de creştere la nivelul UE şi are impact direct asupra siguranţei pacienţilor”, a arătat Sorina Pintea.

Demnitari şi experţi din domeniul Sănătăţii, reprezentanţi din sectoarele veterinar şi de mediu din statele membre ale UE participă, vineri, la conferinţa “Următorii paşi pentru a face UE o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei antimicrobiene”, desfăşurată la Bucureşti, în cadrul Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Boala Parkinson – Diagnostic, factori de risc, tratament, medicație

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive...

Adenopatiile cervicale – cauze, diagnostic și tratament

Adenopatiile reprezintă o creștere în dimensiune a ganglionilor limfatici. Ganglionii limfatici sunt elemente importante...

Hemodializa şi fistula arteriovenoasă

Insuficienţa renală cronică presupune schimbări majore în viaţa pacienţilor şi întreaga lor existenţă se...

Pielonefrita – boala care afectează tractul urinar

Rinichii sunt organele care au un rol important în formarea și eliminarea urinii. Pielonefrita este...

Varicele, una dintre cele mai întâlnite boli din lume

Varicele reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli în lume şi afectează peste 50%...

Menstruațiile abundente – cauze și tratament

În ciuda faptului că menstruațiile abundente sunt o problemă cu care se confruntă multe...