Bolile cronice netransmisibile, ucigașii secolului XXI

Campania „Sănătatea ta depinde de tine”, ce își propune să prevină bolile cronice netransmisibile, a fost lansată la Timișoara. Scopul campaniei este să atragă atenția, în special tinerilor, asupra prevenției și detectării din timp a simptomelor unor astfel de boli.

„Considerăm că un tineret educat va reduce conştient factorii de risc şi va influenţa pozitiv comportamentul adulţilor din familie. Bolile cronice netransmisibile sunt ucigaşii secolului XXI şi depinde de fiecare dintre noi să le prevenim. Educarea tinerilor este esenţială în acest sens”, a declarat, cu ocazia lansării campaniei, preşedinta Platformei, Nela Păvăloiu.

Bolile cronice netransmisibile sunt, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul, afecţiunile pulmonare cronice, afecţiuni care sunt responsabile pentru 70% dintre decesele din întreaga lume.

„Cele mai frecvente maladii din această categorie sunt cele cardiovasculare legate de arteroscleroză şi complicaţiile acesteia, precum şi diabetul zaharat, cu o incidenţă semnificativă. Cancerul este netransmisibil, dar există totuşi un număr redus de cancere, cum este cel de col uterin, dar nu numai, care este dat de un virus, papiloma virus, dar pentru care există vaccin”, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul OncoGen Timişoara, prof. dr. Virgil Păunescu.

- Articolul continua mai jos-

Creşterea numărului cazurilor de îmbolnăviri este generată în principal de patru factori de risc, între care fumatul, lipsa exerciţiului fizic, consumul de alcool, regimul alimentar nesănătos.

În lipsa unor statistici exacte, se estimează că, în România, se înregistrează aproximativ 1,5 milioane de cazuri de diabet, în timp ce bolile cardiovasculare şi cancerul sunt principalele două cauze de deces, mai ales în rândul populaţiei active. În ţara noastră se înregistrează în fiecare an peste 83.000 de noi cazuri de cancer, destul de multe afectând persoane tinere.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari