Dr. Pătcaș Sergiu Florin despre metodele de depistare și diagnostic ale cancerului de col uterin

Despre metodele de screening, diagnostic al cancerului de col uterin , dar și despre opțiunile terapeutice pentru această boală stăm de vorbă cu domnul Dr. Pătcaș Sergiu Florin – medic specialist obstetrică-gicecologie cu supraspecializare în ginecologie oncologica, compenta în colposcopie, ecografie genital pelvină, ecografie fetală, chirurgie laparoscopică. Material pus la dispoziție de Clinica VenArt.

Ce este cancerul de col uterin?

Dr. Pătcaș Sergiu Florin – Cancerul de col uterin este o afecțiune neoplazică a colului uterin, respectiv a părții vizibile a uterului din vagin care se numește col uterin. Pe plan mondial cancerul de col uterin ocupă loculdoi (după cancerul mamar) în cadrul tumorilor maligne la femei, reprezentând 6% din totalul cancerelor la femei.
În România cancerul de col uterin reprezintă 15% din totalul tumorilor maligne, fiind
pe primul loc în cadrul cancerelor genitale feminine (aproximativ 67% din cancerele sferei
genitale).

Principalul factor etiologic al cancerului de col uterin si al precursorilor săi este
virusul Papilloma uman (HPV). HPV, detectat prin tehnologie moleculară, este prezent
în aproximativ 90% a cancerelor invazive ale colului uterin și a leziunilor sale precursoare.

Infecția HPVeste contactată la debutul vieții sexuale. Aproximativ 80% din femei vor
face o infecție HPV tranzitorie fără a dezvolta o displazie (CIN) și vor elimina virusul. La
aproximativ 20% din femeile infectate vor apare leziuni displazice (CIN). Marea
majoritate a acestor femei vor epura virusul și leziunile CIN vor regresa. Pentru a putea
progresa către o leziune neoplazică infecția HPV trebuie să aibă un caracter persistent.
Evoluția natural este de lungă durată, 10-15 ani, de la displazia usoară spre carcinomul în situ apoi carcinomul invaziv.

- Articolul continua mai jos-

Citește și: Cancerul de col uterin ucide anul în România peste 1700 de femei

Care sunt simptomele cancerului de col uterin?

Dr. Pătcaș Sergiu Florin – Din păcate cancerul de col uterin nu prea are simtomatologie clinică. În stadiile incipiente durerea nu apare, ceea ce poate să apară este o leucoree modificată (scurgere vaginală sangvinolentă) sau sângerare vaginală apărută brusc după un contact sexual. Alte simptome specifice nu prea există.Tocmai din acest motiv toate femeile care și-au început viața sexuală trebuie să își facă odată pe an un control periodic (consult ginecologic). Toate simptomele despre care am povestit când nu au nuanță clinică. Cancerul de col uterin din păcate este depistat în stadii avansate.

Care este modul de depistare a cancerului de col uterin?

Dr. Pătcaș Sergiu Florin – În depistarea cancerului de col uterin examenul ginecologic este cel mai important pentru că, colul uterin este accesibil oricărui consult ginecologic (examenul cu valve cum îi spunem noi) se vede cu ,,ochiul liber”. Orice leziune prezentă la nivelul colului uterin trebuie investigate și tratată. În stadiile incipiente infraclinice când colul uterin are aspect macroscopic normal cancerul de col uterin poate fi depistat prin test screening Babeș Papanicolau.

Testul Babeș Papanicolau este o investigație simplă, nedureroasă, nesângeroasă, care nu prezintă nici un fel de risc pentru pacientă, însă necesită masă ginecologică respectiv consult ginecologic.

Asta este rezerva majoră a pacientelor vis-a-vis de examenul Babeș Papanicolau.

La ce vârstă trebuie făcute aceste teste?

Dr. Pătcaș Sergiu Florin – În protocoalele noastre după vârsta de 20 de ani și până la 64 de ani, mai repede doar dacă pacienta respectivă și-a început viața sexuală mult mai repede ( în medie după 2-3 ani de la debutul vieții sexuale)

- Articolul continua mai jos-

În ce constă tratamentul cancerului de col uterin?

Dr. Pătcaș Sergiu Florin – Pașii pentru tratarea cancerului de col uterin sunt următorii: După depistarea și diagnosticarea cancelului de  col uterin (prin rezultat anatomopatologic) această boală trebuie stadializată clinic și paraclinic. Din echipa multidisciplinară care tratează cancerul de col uterin fac parte (ginecologul oncolog, medicul oncolog de specialitate (radioterapeut) anatomopatologul, radioimagistul).

După ce diagnosticul a fost pus cu mare acuratețe cancerul de col uterin se tratează astfel:

  • Stadiile incipiente ( sub stadiul 1 și stadiul 1) tratamentul este chirurgical sau radioterapie cu prognostic de vindecare foarte bun (de 100%
  • Stadiul 2 – radioterapie cu tratament chirurgical
  • Stadiul 3 și 4 – radioterapie (stadiu depășit chirurgical)

Cum afectează tratamentele respective viața pacientei? Afectează fertilitatea?

Dr. Pătcaș Sergiu Florin – Da, în stadiile incipiente dacă se face radioterapie se mai poate prezerva fertilitatea dar din păcate de cele mai multe ori ea se pierde, datorită faptului că ovarele sunt iradiate. Din fericire cancerul de col uterin apare mai târziu de obicei după planificarea familială.

Există șanse de recidivă sau să reapară cancerul după ce a fost tratat?

Dr. Pătcaș Sergiu Florin – Recidivă în general nu prea. De obicei când reapare cancerul nu prea vorbim despre o recidivă ci mai degrabă despre o evolutivitate a bolii, adică boala nu este stopată complet și poate să evolueze. Așa recidivă după remisia completă a bolii, tratată corect și corespunzător în instituțiile de profil cu medici specializați în această patologie, vorbim foarte rar ( în 7 ani am avut un singur caz)

Ce îndemnați pacientele și care este mesajul dumneavoastră?

Dr. Pătcaș Sergiu Florin – Să fie curajoase, să nu se sperie că în urma consultului vor afla poate o veste proastă, pentru că absolute orice se depistează în stadiile incipiente este tratabil și vindecabil 100%. Mai mult decât atât dacă nu se pune în evident suspiciunea de boală și pacientele efectuează consult ginecologic plus recoltare de examen Babeș Papanicolau și ecografie endovaginală, și orice leziune care se decelează la nivelul colului uterin (rană pe col, exocervicita, infecție, etc) este investigată și tratată corespunzător, pot să le asigur că aceste paciente nu vor face niciodată cancer de col uterin.

În acest scop echipa din cadrul clinicii VenArt este și va oferi mereu servicii medicale de calitate pacientilor. Va asteptam cu drag.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari