Sorina Pintea: Nu se impune modificarea ordinului Ministrului Sănătății privind permisul auto

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat că nu se impune modificarea ordinului MS din 2010 privind obținerea permisului auto de către persoanele cu deficienţe de auz. Sorina Pintea a menționat că va trimite precizări către direcţiile de sănătate publică privind modul de întocmire de către spitale a fişelor medicale necesare pentru persoanele surde şi hipoacuzice în obţinerea sau reînnoirea permiselor de conducere categoria B.

Citeşte şi: Afecțiunile medicale care din 2019 te pot lăsa fără permis de conducere

„Fişa pentru obţinerea permisului auto are această chestiune – apt sau inapt -, dar fişa nu este făcută de cei din Ministerul Sănătăţii. Este un cadru al MAI. Acest ordin nu interzice medicului ORL din ţară să dea apt acestui cetăţean care doreşte să fie conducător auto. Eu cred că o proastă înţelegere, de către anumite persoane sau medici din anumite judeţe, nu poate fi generalizată la nivelul ţării. Nu putem acuza MS pentru proasta înţelegere a unora. Din punctul meu de vedere sună foarte clar: da este apt dacă îndeplineşte această condiţie a oglinzilor şi sintagma apt sau inapt este cuprinsă în acea fişă-cadru care nu e făcută de MS”, a spus ministrul.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a menţionat, în şedinţa Comisiilor pentru cercetarea abuzurilor şi cea pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Cameră, că întâlnirea cu ministrul Sănătăţii vine în urma multor sesizări primite de la persoane surde sau hipoacuzice privind obținerea permisului auto.

„Asta este problema – că în momentul de faţă un medic ORL poate să spună că o persoană surdă este aptă sau inaptă. Şi ei asta cer: să nu se mai dea acest calificativ. De ce? Pentru că în momentul de faţă la nivel mondial, pe cercetări dovedite ştiinţific, s-a dovedit să surditatea nu este o problemă la condus. În baza acestei constatări, Ministerul de Interne va obliga acel conducător auto să îşi modifice oglinzile retrovizoare. De asta medicul ORL trebuie să scrie – da, este surd, da, mai aude în parametrii 60-70-80. Deci, ce trebuie să faci tu? Să modifici oglinda retrovizoare. În baza unei adrese date de dr. Sarafoleanu, unele judeţe interpretează ordinul şi spun ca eşti surd?”, a spus Adriana Săftoiu.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari