fbpx
Acasă Ştiri Medicale Record de infecții nosocomiale raportate de Spitalul Județean din Miercurea Ciuc

Record de infecții nosocomiale raportate de Spitalul Județean din Miercurea Ciuc

În luna ianuarie la Spitalul Județean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost înregistrat un record de infecții nosocomiale raportate. Numărul raportărilor a crescut de când unitatea dispune de un serviciu specializat în acest sens.

“Practic, în ultimii 5 ani, de când activez în SJU, trendul reportărilor infecţiilor nosocomiale este crescător, dar asta nu înseamnă că noi o ducem mai prost decât în alte spitale. Datorită muncii sisifice, aş putea spune a echipei serviciului nostru, atât de căutare activă a infecţiilor nosocomiale la nivelul secţiilor, cât şi a încercării de a-i face pe medici să conştientizeze existenţa lor şi să nu le mai fie frică să le raporteze. pentru că de cele mai multe ori şi vine Direcţia de Sănătate Publică, închide, taie şi spânzură, dă amenzi. În 2013, când am venit eu în SJU, erau zero infecţii nosocomiale declarate, ceea ce mi s-a părut absurd, având în vedere spitalele din străinătate care aveau 5-6% astfel de infecţii raportate lunar”, potrivit medicului specialist epidemiolog Sergiu Sîngeorzan, care conduce Serviciul de Supraveghere şi Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) din Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc,

În 2018 au fost declarate 182 de infecţii asociate actului medical, mai mare cu 13 faţă de anul 2017. În luna ianuarie 2019, s-a înregistrat un record de infecţii asociate asistenţei medicale raportate, respectiv 34 de cazuri, numărul mare fiind cauzat atât de suprapunerea perioadei de gripă, cât şi exigenţei în urmărirea şi raportarea cazurilor.

În continuare, numărul de infecții nosocomiale raportate de medici sunt puține, cele mai multe sunt din partea Serviciul de Supraveghere şi Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale.

Articolul continua mai jos

“Sunt puţine secţii care le declară, practic, circuitul este invers. Ei (nr: medicii) ar trebui să spună ‘da, avem suspiciunea respectivă’, ne anunţă electronic, noi facem ancheta epidemiologică şi o confirmăm. Dar în momentul de faţă se întâmplă invers, noi urmărim pacienţii de pe secţiile cu risc, începând de la antibiogramele care vin de la laborator, dacă vedem un agent patogen sau o bacterie suspectă, căutăm în sistemul informatic, verificăm pacientul şi pe fir mergem şi facem ancheta epidemiologică. Apoi completăm fişa de nosocomiale, trimitem medicilor, ei confirmă şi avem aceste infecții nosocomiale raportate”, a afirmat dr. Sergiu Sîngeorzan.

Măsurile principale de prevenţie a infecţiilor asociate actului medical sunt foarte simple, respectiv igiena corespunzătoare a mâinilor şi utilizarea echipamentului de protecţie – mască, mănuşi, bonetă, halat. În acest sens, la nivelul spitalului au fost amplasate, în puncte cheie, dispensere cu soluţii hidralcoolice şi, de asemenea, se realizează studii privind capacitatea personalului medical de a respecta regulile de igienă a mâinilor.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,928FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

Boala de reflux gastroesofagian este, fără îndoială, cea mai frecventă boală întâlnită de gastroenterolog....

Pori dilatați. Ce soluții ai să elimini aceste „imperfecțiuni” ale pielii?

Pori dilatați. Se întâmplă frecvent să te confrunți cu problema porilor dilatați. Cum apar...

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze

Hernia de disc poate fi responsabilă pentru o durere de spate violentă. Într-adevăr, multe...

Artrozele șoldului – tratament și recuperare

Articulația soldului la om îndeplinește funcții complexe, de suport a greutății corporale, permițând în...

Cancerul pulmonar – Care sunt simptomele acestuia, cum îl putem preveni și trata

Cancerul pulmonar definitie: Cancerul pulmonar (cancerul la plămâni) este un tip de cancer ce...

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a sistemului circulator, prin care datorită...