În România există doar doi chirurgi cardiovasculari pediatri

Peste 1000 de copii cu malformații la inimă se nasc anual în România. Dintre aceștia, doar jumătate ajung să fie operați. O altă parte, cei norocoși, ajung să fie operați în străinătate. Această situație este determinată în special de lipsa medicilor chirurgi cardiovasculari pediatri. În România sunt doar doi astfel de specialiști, de aceea unele secții se deschid doar când vin echipe de chirurgi cardiovasculari pediatri din străinătate să opereze benevol.

Spitalul Grigore Alexandrescu din București este unul dintre puținele spitale din România care are de trei ani o secție de chirurgie cardiovasculară. Din păcate există un singur medic, dar există echipe de medici străini care vin în țară periodic să salveze viețile copiilor.

”Deocamdată am scos un post de chirurg şi un post de anestezist pentru chirurgie cardiovasculară și pe niciunul nu s-a înscris nimeni. Aparatura a costat 9 milioane de euro”, afirmă Alexandru Ulici, manager Grigore Alexandrescu.

O altă secție de chirurgie cardiovasculară pediatrică se află la Spitalul Marie Curie. Nici aici nu sunt suficienți specialiști, dar medicii străini fac luna operații.

- Articolul continua mai jos-

”Noi stăm la Bucureșți în fiecare lună pentru 10 zile. Colegii noştri de la cardio ne prepară pacienții. Stăm 10 zile, operăm între 15 și 18 ,20 de pacienți în fiecare misiune. Deci noi, scopul nostru nu e doar să operăm, ci să facem teaching. Învățăm echipa locală, când am venit în 2013 nu a fost nimeni. Am venit în misiune, eram 15 persoane. Acum echipa e aproape completă la Marie Curie. Sperăm cât mai curând să fie autonomă”,  a declarat Tammam Youssef – medic chirurg cardiolog pediatru

În ultimii 6 ani, numărul pacienţilor operaţi în România a scăzut de la un an la altul. Dacă în 2012 erau puţin peste 1.900 de operaţii în ţară, în urmă cu un an erau puţin peste 1.400. În 2015, erau operaţi în ţară 1645 de pacienţi şi erau trimişi în străinătate 212. În 2016 erau operaţi în România 1.657 de pacienţi şi plecau 201, iar în 2017 erau operaţi în România 1.553 de pacienţi şi au plecat în străinătate 252.

De menționat e că toate datele prezentate au fost obținute în urma solicitării Digi24.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari