Rahitismul este o boală care afectează mai mult de jumătate din populaţia României din acest motiv este necesară profilaxia deficitului de vitamina D, afirmă preşedintele Comisiei de neonatologie a Ministerului Sănătăţii, Simona Vlădăreanu.
„Programul de profilaxie a deficitului de vitamina D este extrem de important. Ştim că rahitismul este o boală care afectează mai mult de jumătate din populaţia României. Noi, fiind o ţară în care nu prea stăm şi ne expunem la razele ultraviolete, sinteza de vitamina D are loc sub acţiunea ultravioletelor la nivelul tegumentului şi este absolut necesară această profilaxie adresată atât gravidei cât şi nou-născutului, şi mai departe sugarului şi copilului mai mare”, a declarat Simona Vlădăreanu.
Profilaxia corectă a vitaminei D se face până la doi ani, iar ulterior această profilaxie este complet pierdută din vedere.
„În practica curentă există deficit de vitamina D şi nu există o profilaxie corectă a deficitului de vitamina D, iar rahitismul, până să devină manifest, cu deformări pe care le ştim, are doar modificări biochimice sau deseori nici acelea pe care le putem preveni foarte uşor printr-o profilaxie corectă”, a explicat medicul endocrinolog.
Ea a evidenţiat faptul că există din ce în ce mai multe paciente cu osteoporoză care primesc terapie ţintită pentru osteoporoză dar degeaba li se acordă tratamentul ţintit dacă nu li se asigură un status adecvat de vitamina D.