Cât costă asigurarea de sănătate pentru persoanele fără venituri

Persoanele fără venituri care doresc să se asigure de bună voie la sănătate au de achitat o sumă mai mare, ca urmare a creșterii salariului minim brut.

Asigurarea anuală voluntară reprezintă 10% din șase salarii minime brute. Salariul minim a fost majorat la 2080 de lei, astfel că persoanele fără venituri ce doresc să se asigure vor achita 1.248 de lei.

Persoanele fără venituri pot depune oricând declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Asigurarea devine efectivă din momentul depunerii declarației, potrivit legislației fiscale, dar este necesară și încheierea unui contract de asigurare la casa de sănătate.

- Articolul continua mai jos-

Din 2019, declaraţia unică se transmite la Fisc doar online, se arată în OUG nr. 114 din 2018, ordonanţa care introduce taxa pe lăcomie

Legea în privinţa asigurării la sistemul public de sănătate a persoanelor fără venituri:

ART. 4 (3) din Ordinul CNAS nr. 1549/2018: teoretic, sunteţi asigurat la sănătate din ziua depunerii declaraţiei unice.

  • În cazul persoanelor prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi dreptul la pachetul de bază se acordă de la data depunerii declaraţiilor, prevăzute la art. 147 alin. (1) sau art. 174 alin. (3) din Codul fiscal.

Articolul 122 (5) din Codul Fiscal, modificat prin OUG 114 din 2018: declaraţia unică se depune doar online.

  • Declaraţia prevăzută la alin. (1) – (3) se completează şi se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, conform art.79 din Legea nr.207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

ART. 11 (1) din Ordinul CNAS nr. 1549/2018: cum dovedeşti că eşti asigurat la sănătate dacă apari neasigurat în SIUI, deşi ai depus declaraţia unică.

  • În cazul în care, ca urmare a verificării calităţii de asigurat potrivit art. 9, persoanele asigurate nu figurează în baza de date în una dintre categoriile de persoane asigurate, în vederea acordării calităţii de asigurat şi a asigurării accesului liber la pachetul de servicii medicale de bază, depun la casele de asigurări de sănătate următoarele documente:

p) pentru persoanele fizice prevăzute la art. 180 din Codul fiscal: actul de identitate valabil la data solicitării, original şi copie, precum şi dovada că au depus declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.
(2) Casele de asigurări de sănătate au obligaţia de a îndeplini orice demers, potrivit domeniului lor de competenţă, astfel încât persoanele prevăzute la alin. (1) să dobândească calitatea de asigurat şi accesul la pachetul de servicii medicale de bază de la data depunerii documentelor.

Cât plăteşti

- Articolul continua mai jos-
  • ART. 180 din Codul Fiscal actualizat pe 8 ianuarie 2019:

(3) persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1) datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, pentru 12 luni, la o bază de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, indiferent de data depunerii declaraţiei prevăzute la art. 174 alin. (3), adică declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.

Când plăteşti

  • ART. 182 din Codul Fiscal – Plata contribuţiei

Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuţia.

 

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari