Copiii cu autism, ajutați de realitatea virtuală să își învingă fricile

Realitatea virtuală a ajutat mai mulţi copii cu autism să îşi învingă temerile. Fobiile au fost eliminate după șase luni de tratament în 45% dintre cazuri, conform rezultatelor unei cercetări efectuate în Marea Britanie, citată vineri de Press Association.

Sofisticata ”Blue Room” (Camera Albastră), dezvoltată cu ajutorul Universităţii Newcastle, le permite specialiştilor să creeze un mediu sigur în care pacienţii, asistaţi de un terapeut, au ocazia să se confrunte cu diverse scenarii şi cu propriile temeri.

Echipa de cercetători a creat medii virtuale, care nu necesită utilizarea unor ochelari speciali, concepute special pentru abordarea anumite fobii, precum frica de viespi, de lifturi, de întuneric, de zbor, de păpuşi, de baloane, de transportul public, de şcoală sau de intrarea în încăperi.

Copilul utilizează o unitate de control iPad cu ajutorul căreia parcurge un scenariu şi rămâne în deplin control asupra situaţiei.

- Articolul continua mai jos-

Un băiat în vârstă de 11 ani care era îngrozit de câini şi manifesta simptome de isterie la vederea unui astfel de animal, a reuşit să se recupereze prin această tehnică, iar în prezent familia sa deţine un exemplar de terrier.

De asemenea, realitatea virtuală a ajutat o persoană în vârstă de 26 de ani, proaspătă absolventă a unei universităţi, să îşi învingă fobia de uşi şi de coridoare lungi.

”Vieţile multor copii şi a membrilor familiilor acestora sunt guvernate de anxietate în încercarea de a evita situaţiile ce pot declanşa temerile sau fobiile”, a explicat profesor Jeremy Parr, conducătorul studiului.

Se estimează că fobiile afectează aproximativ 25% dintre copiii diagnosticaţi cu autism.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari