Pacienții operați pentru stomă sunt dezavantajați se Normele de decontare ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Acestea sunt lungi, iar pacienții sunt puși des pe drumuri, consideră asistentul medical Corina Ţibrea de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie prof. dr. „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca.
„Am studiat o parte din normele acestea. Un pic sunt încâlcite, sunt lungi, nu toată lumea are răbdare şi timpul necesar să le citească. Sigur că cel mai dezavantajat din acest punct de vedere este pacientul, care nu ştie la început şi poate nici mai încolo ce tip de dispozitiv i se potriveşte, care ar fi cel mai bun pentru el şi cel mai important, dacă acest tip de dispozitiv ales la început, va fi foarte bun pentru el şi peste şase luni sau opt – nouă luni, pentru că decizia pe care o completăm la externare este valabilă în general un an de zile. Schimbarea acesteia include o mulţime de drumuri, de hârtii, de anulări, de refacere a acestor hârtii, ceea ce înseamnă: bilet de trimitere de la medicul de familie, de la specialist, programare în ambulator, înregistrare, semnare cu cardul şi o mulţime de timp pentru pacienții operați pentru stomă şi pentru noi”, a declarat asistenta Corina Ţibrea.
Medicul chirurg Gabriel Mitulescu a susţinut că se confruntă cu situaţii penibile legate de achiziţionarea prin CNAS a dispozitivelor în care pacienții operați pentru stomă sunt puși anual pe drumuri.
„În fiecare zi mă confrunt cu situaţii penibile, pentru că funcţionarul de la Casa de asigurări din Suceava, probabil că neavând toţi neuronii care sunt necesari pentru un reflex nervos complet, nu înţelege că în DEX scrie că „anus contra naturii definitiv” înseamnă ceva ce nu mai poate fi reparat niciodată. Şi atunci nu îl trimite anual (pe pacient – n.r.) la doctorul care l-a operat la Fundeni, de la Suceava, ca să îi dăm altă hârtie ca să poată să îşi obţină fără să le plătească aceste pungi”, a punctat medicul Gabriel Mitulescu.
Un program de educare şi informare în vederea îngrijirii stomelor şi a creşterii calităţii vieţii pacientului operat de cancer de colon, care are ca scop pregătirea asistentelor pentru a oferi o îngrijire specializată şi corectă acestor pacienţi, a fost lansat vineri.
Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani, ajungându-se ca în fiecare an să fie operaţi de cancer colorectal aproximativ 10.000 de pacienţi noi, potrivit statisticilor.