Centru național de excelență în neurochirurgie la Cluj-Napoca

Un centru național de de excelență în neurochirurgie, un proiect în valoare de 45 de milioane de euro, va fi construit la Cluj-Napoca.

„Pentru Cluj, un proiect de importanţă naţională, spun eu, este promovat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă, astfel încât vom finanţa un centru naţional de excelență în neurochirurgie, un proiect care are finalizat studiul de prefezabilitate, un proiect absolut extraordinar şi generos pentru partea de neurochirurgie şi nu numai”, a spus Sorina Pintea.

Proiectul noului centru de excelență în neurochirurgie a fost inițiativa şefului Clinicii de neurochirurgie din Cluj-Napoca, Ştefan Florian.

Construcția centrului ar putea să demareze chiar în acest an. Acesta va avea toată aparatura necesară unui centru de neurochirurgie, un centru de excelenţă, adică RMN, CT, angiograf, robot.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Peste 200 de medici neurologi şi speakeri dezbat la Cluj, aspecte care ţin de tratarea bolilor neurologice, în special a acidentului vascular cerebral.

Sorina Pintea a amintit că, anul acesta, Ministerul Sanatatii a extins programul „Actiunea Prioritara pentru Tratamentul Intervențional al AVC” de la 10 centre la 33. De asemenea, se vor înființa si centre de trombectomie si va fi achiziționat un sistem de interconectare.

Se estimează că, în viitorii doi ani aproximativ 6000 de pacienți cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni.

Accidentul vascular cerebral este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând atât a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației.

Video recomandat

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Cercetătorii australieni au descoperit un medicament uimitor care, cu o singură doză, ucide COVID-ul în 48 de ore!

Oamenii de știință de la Universitatea Monash, din Australia au descoperit, în urma unor studii, făcute în condiții de laborator, în luna aprilie 2020,...

Fibroza pulmonară idiopatică

Ce este fibroza pulmonară idiopatică? FPI este o boală cronică, rară, ireversibilă, fatală și apare printr-un proces de remodelare a țesutului pulmonar de cauză...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în rândul copiilor. Unul dintre...

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului din organism scade sub limitele normale, apar tot...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...