Centru național de excelență în neurochirurgie la Cluj-Napoca

Un centru național de de excelență în neurochirurgie, un proiect în valoare de 45 de milioane de euro, va fi construit la Cluj-Napoca.

„Pentru Cluj, un proiect de importanţă naţională, spun eu, este promovat de către Spitalul Judeţean de Urgenţă, astfel încât vom finanţa un centru naţional de excelență în neurochirurgie, un proiect care are finalizat studiul de prefezabilitate, un proiect absolut extraordinar şi generos pentru partea de neurochirurgie şi nu numai”, a spus Sorina Pintea.

Proiectul noului centru de excelență în neurochirurgie a fost inițiativa şefului Clinicii de neurochirurgie din Cluj-Napoca, Ştefan Florian.

Construcția centrului ar putea să demareze chiar în acest an. Acesta va avea toată aparatura necesară unui centru de neurochirurgie, un centru de excelenţă, adică RMN, CT, angiograf, robot.

- Articolul continua mai jos-

Peste 200 de medici neurologi şi speakeri dezbat la Cluj, aspecte care ţin de tratarea bolilor neurologice, în special a acidentului vascular cerebral.

Sorina Pintea a amintit că, anul acesta, Ministerul Sanatatii a extins programul „Actiunea Prioritara pentru Tratamentul Intervențional al AVC” de la 10 centre la 33. De asemenea, se vor înființa si centre de trombectomie si va fi achiziționat un sistem de interconectare.

Se estimează că, în viitorii doi ani aproximativ 6000 de pacienți cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni.

Accidentul vascular cerebral este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând atât a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari