fbpx
Acasă Sănătate şi Prevenţie 10 provocări. Ce mai citim pe rețetele de socializare despre adevărurile medicale?

10 provocări. Ce mai citim pe rețetele de socializare despre adevărurile medicale?

Pentru că în lumea noastră de azi, modernă și aservită tehnologiei, când la putere este online-ul, este din ce în ce mai ușor să “cazi pradă” fie știrilor false, fie celor eronate cu intenție, sau nu. Și pentru că pe unele rețele de socializare a circulat, și mai circulă o serie de afirmații enunțate cu pretenție de adevăr absolut, am decis sădescifrăm împreună cu voi câteva mituri medicale! Vom lua rând pe rând, fiecare afirmație puse în circulație.

Mituri medicale – Fals sau adevăr?

Afirmație: ”Homeopatia este eficientă doar în sindromul buzunarelor preapline”

Fals! Homeopatia este o știință fundamentată prin cercetări, observații și experiență. În România suntem protejați de posibile derapaje în folosirea inadecvată a homeopatiei pentru că, la noi, doar medicii cu drept de liberă practică și cu studii suplimentare în domeniul homeopatiei o pot practica. Medicii homeopați foslosesc această specializare a lor acolo unde medicina alopată nu are o soluție sigură și clară, acolo unde este nevoie, acolo unde medicul decide că este cazul să fie folosită.

Mituri medicale – Afirmație:  ”Uleiurile esențiale nu vindecă nimic”

Articolul continua mai jos

Fals! Uleiurile esențiale sunt folosite  din cele mai vechi timpuri pentru echilibrul emoțional. Prin echilibrare emoțională se pot diminua anumite simptome , sau chiar pot dispărea simptome apărute la persoanele care, deși nu au o boală organică (investigațiile nu relevă nici o anomalie), își manifestă emoțiile prin așa – numita ”visceralizare”. Adica au simptome ca diareea, constipatia, li se ingrașă excesiv părul, pielea, transpiră, le bate inima mai repede, au dureri de cap și multe altele, în condiții de stress intens. În aceste cazuri, terapiile cu uleiuri esentiale pot fi benefice.

Deasemenea o parte dintre aceste uleiuri au întrebuințări în dermatologie. Există medicamente sub forma de unguente și produse dermato-cosmetice care conțin astfel de uleiuri, tocmai pentru că studiile clinice au arătat beneficiile lor. Dar, de exemplu dacă uleiurile de mentă, eucalipt, cuișoare sunt cunoscute ca având proprietăți antibacteriene și se recomandă folosirea lor în inhalații în prevenția sau chiar (adjuvat) în tratarea infecțiilor de tract respirator superior, asta nu înseamnă că putem trata cu ele o pneumonie.

Este important să cunoaștem limitele uleiurilor, fără a le exclude!

Mituri medicale – Afirmație: ” Impunerea dietei fără gluten în populaţia generală nu are nicio noimă, ea fiind indicată celor cu boală celiacă.”

Parțial corect! Glutenul este un complex proteic care nu este indispensabil vieții. Dacă există persoane care nu doresc să mănânce gluten, pot să se orienteze spre cerealele care nu îl conțin (porumb, orez). Nu are nici un beneficiu consumul de alimente prelucrate industrial, la care glutenul este scos artificial, de către persoane care nu suferă de boala celiacă.

Mituri medicale – Afirmație: ”Suplimentele minerale şi vitaminice se dau pe indicaţii precise, când sunt carenţe sau situaţii deosebite. În rest nu au efecte notabile”

Corect! Este bine să se dozeze nivelul sanguin înainte de a lua un supliment cu o vitamină anume și să fim siguri că aceea este ceea ce ne lipsește. Dacă nu avem nevoie, fie dăm banii degeaba, pentru că organismul o elimină (vitaminele solubile în apă, de exemplu), fie putem să facem chiar rău (de exemplu calciul în exces suprasolicită rinichiul și împiedică absorbția altor minerale, poate determina formarea de calculi)

Mituri medicale – Afirmație: “Ecuația slăbirii e simplă: arzi mai mult decât mănânci”

Corect! Mult mai complicat și cu adevărat dificil deseori este să descoperim de ce mâncăm mai mult decât ne trebuie și cum să reglăm aportul cu consumul.

Mituri medicale – Afirmație: “Cancerul nu se vindecă cu diete, ceaiuri, vitamine”

Parțial corect! Cancerul este o maladie complexă, incomplet cunoscută. Anumite diete, ceaiuri sau vitamine pot ajuta în vindecarea cancerului, alături de tratamentul alopat, pot ajuta în suportarea acestui tratament, uneori extrem de agresiv. Iar altele pot face mult rău. Este important să existe conlucrare între diferite specialități medicale în cazul fiecărui pacient pentru a învinge cancerul.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,170AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă...

Sindromul ovarelor polichistice – Simptome, cauze, complicații, tratament

Ce este sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune comună care afectează funcția ovariană. Cele...

Durerea pelvină – semne pe care nu trebuie să le neglijezi

Durerea pelvină este frecventă și nu trebuie neglijată. Ea poate ascunde o patologie gravă....

Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români

Bolile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai...

Ce este artrita – Cauze, factori de risc, preventie, tratament

Artrita este o stare patologică ce este caracterizată de inflamatie articulara, fenomen de obicei...

Obstrucția intestinală – semnele care trebuie să te alerteze

Obstrucția intestinală nu este o problemă pe care s-o iei ușor, deoarece cauzează dureri...