Îmbunătățirea accesului la tratament pentru pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă

Pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă au nevoie de stabilirea şi confirmarea diagnosticului cât mai repede. Acest lucru se poate face în centre specializate, dotate cu aparatură medicală necesară şi cu personal medical specializat. Ulterior este necesar ca pacienții cu scleroză multiplă să înceapă tratamentul şi administrarea celui mai bun medicament.

„Considerăm că recuperarea medicală pentru pacienții diagnosticați cu scleroză multiplă trebuie să fie continuă şi să acopere servicii de kinetoterapie, recuperare neurologică şi servicii de consiliere psihologică. Deoarece este o boală invalidantă care afectează în principal adulţii tineri, SM are un important impact emoţional datorat limitării mobilităţii, pierderii independenţei, pierderii locului de muncă şi, câteodată, pierderea familiei. Întrucât impactul afecţiunii asupra familiei este extrem de puternic, este recomandabil ca întreaga familie să beneficieze de consiliere psihologică”, potrivit Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Iniţierea tratamentului se va face în unităţile de diagnosticare SM urmând ca o continuare a prescrierii terapiei să se facă de către medici neurologi prescriptori din oraşul de reşedinţă al pacientului şi, în cazul în care acest lucru nu este posibil, pacientul să aleagă spitalul/ clinica în care să continue tratamentul. Medicii prescriptori pot fi medici de spital sau de ambulatoriu. Deoarece majoritatea terapiilor pentru SM se administrează acasă de către pacient, este de preferat ca eliberarea terapiei să se facă prin farmaciile de circuit deschis, urmând modelul altor afecţiuni cronice precum: artrita reumatoidă, psoriazis, bolile inflamatorii intestinale.

Monitorizarea periodică a bolii se va face prin controale anuale realizate în unităţile de diagnosticare,ar în urma acestor controale, în funcţie de evoluţia pacientului, se poate schimba terapia, urmând ca pacientul să se întoarcă cu toate rezultatele controalelor şi cu recomandarea de tratament în oraşul de reşedinţă, iar medicul prescriptor din localitatea de reşedinţă să continue prescrierea terapiei.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari