fbpx
Acasă Ştiri Medicale Bolile neurodegenerative, tot mai frecvente odată cu îmbătrânirea populației

Bolile neurodegenerative, tot mai frecvente odată cu îmbătrânirea populației

Îmbătrânirea populaţiei atrage după sine un procent din ce în ce mai mare de oameni care suferă de declin cognitiv, de boala Alzheimer în stadiul demenţial sau de alte forme de boli neurodegenerative care asociază demenţa.

“Trebuie acţionat pe mai multe linii – o primă linie este cea de prevenţie şi aceasta trebuie să fie o politică de sănătate publică ce se poate face pentru a preveni apariţia demenţei sub diferitele ei forme – Alzheimer, demenţa vasculară sau alte boli neurodegenerative. Un lucru important este identificarea la timp, tratarea, prevenirea faptelor de risc vascular – cu alte cuvinte hipertensiune, diabet, obezitate, toţi factorii aceştia de risc sunt factori de risc şi pentru AVC şi pentru boala Alzheimer şi pentru demenţa vasculară.  Trebuie făcute eforturi la nivelul reţelelor psihiatrice, neurologice pentru a preveni şi trebuie făcut şi un efort de educaţie la nivelul populaţiei, pentru că întâlnim situaţii în care se percepe ca normal ca cineva în vârstă să nu mai funcţioneze cognitiv”, a explicat prof. univ. dr. Bogdan Popescu, Preşedintele Societăţii de Neurologie.

După diagnosticare urmează tratamentul corect, iar în fazele severe ale acestor boli neurodegenerative să existe posibilitatea de instituţionalizare.

În acest sens a fost lansat Proiectul “Sănătatea mintală – prioritate pe agenda publică!” ce își propune elaborarea unei metodologii şi a unui raport de evaluare a politicilor publice în domeniul sănătăţii mintale.

Articolul continua mai jos

“În acest moment, politicile publice care sunt în vigoare nu acoperă în totalitate necesarul pe care îl avem faţă de persoanele care suferă de aceste boli asociate (demenţă, Alzheimer – n.r.) şi pe de altă parte aparţinătorii acestora, nu sunt reglementate aşa cum ar trebui. Noi vrem să propunem un nou tip de politică publică ce va trebui să fie preluată de către autorităţile publice în vederea dezvoltării acestui sistem de întrajutorare care aparţine de drept statului”, a declarat Aurelian Nebel, managerul proiectului.

Potrivit Alzheimer’s Disease International, în anul 2018, la nivel global 50 de milioane de oameni trăiesc cu demenţă, iar acest număr se dublează la un interval de 20 de ani. Se estimează ca până în anul 2050 68% dintre cazurile noi de demenţă se vor înregistra în ţări cu venit mic şi mediu.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,929FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancerul de piele. Tipuri de cancer de piele, diagnostic, tratament

Cancerul de piele reprezintă o înmulțire necontrolată a celulelor pielii. Există 3 tipuri principale: carcinomul...

Bolnav în vacanță, în UE? Ce drepturi ai?

Bolnav în vacanță, într-o țară din Uniunea Europeană? Află ce drepturi ai, din punct...

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) - Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă...

Căderea părului: cauze pe care le poți preveni

Păr pe haine, perie, canapea? Căderea părului poate avea multiple cauze, unele surprinzătoare. Care...

Intoleranță la lactoză – simptome, diganostic, tratament

Rapoartele medicale susțin că, în România aproximativ 5% din copii se nasc cu intoleranță la...

Ce este aritmia cardiacă? Cauze, simptome, tratament

Modul în care bat inimile noastre este dictat de centrul de comandă al impulsurilor...