VIDEO – Cum păstrăm inima sănătoasă? Recomandările Prof. Univ. Dr. Benedek Imre

Prof.Univ.Dr. Benedek Imre, medic primar cardiolog, vorbește într-un interviu pentru Ziar Medical despre prevenția, diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză pentru decese și îmbolnăviri, România, fiind în primele locuri în Europa. Acest lucru înseamnă o mortalitate de 60%. Bolile cardiovasculare, din păcate, în țara noastră sunt principalul decimator al populației active.

Când pot să apară bolile cardiovasculare?

Bolile cardiovasculare încep să se dezvolte odată cu vârsta adultă. În jurul vârstei de 35-40 de ani majoritatea populației dezvoltă plăci aterosclerotice. Organismul nu este pregătit pentru a dezvolta circulație, organisme compensatorii care să prevină marile drame vasculare. Aici mă refer mai ales la infarctul miocardic acut. Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin mișcare continuă. Cel mai ieftin medicament este mișcarea continuă. Apoi prin alimentație sănătoasă, cât mai puține dulciuri, grăsimi și sare. Alimentație trebuie să conțină verdețuri, cât mai multe fructe și legume.

Infarctul miocardic acut – boala cardiovasculară care produce cele mai multe decese

Infarctul miocardic acut constă în obturarea unei artere a inimii, ceea ce înseamnă moartea celulară. Bolnavii care se recuperează devin pentru familie și pentru societate cazuri care necesită supraveghere, internări, medicație și tratament. Infarctul miocardic este la noi cea mai frecventă boală cauzatoare de deces, cu o incidență mult mai mare decât în alte țări europene. Din 2011 această boală se află în atenția politicilor de sănătate ale Ministerului Sănătății. Înainte de 2011, mortalitatea era foarte mare, 15-20%. După 2011, mortalitatea a scăzut la 5-8%. Tot mai mulți bolnavii se refac, se tratează prin tratamentul electiv cu cateter și cu stent și se reușește reintegrarea acestora.

- Articolul continua mai jos-

Când ar trebui să ne adresăm unui cardiolog?

Screening-ul este recomandat persoanelor care au dureri toracice, care se localizează în dreptul inimii, care durează de la zeci de secunde la câteva minute, sau dacă țin mai mult, 30-40 de minute înseamnă că infarctul a intervenit. Cei care au dureri e bine să se adreseze rețelei de cardiologie care la noi în țară, în orașele universitare este bine dezvoltată.

Diagnosticul bolilor cardiovasculare se realizează prin tehnici imagistice moderne

Ne ajută și tehnica, diagnosticarea prin tehnici imagistice este foarte bine pusă la punct și foarte sofisticată. Pacienții nu mai trebuie să se interneze pentru a face coronarografia, care presupune introducerea de material de contrast prin metoda invazivă, adică introducerea unui cateter în artera inimii. Avem diferite posibilități. Cel mai util este computerul tomograf, angiografie computerizată. Printr-o simplă examinare de 10 minute, injectează material de contrast într-o venă și acest AngioCT coronarian depistează în 96% cazurile care suferă de coronaropatie sau care sunt sănătoase. O examinare de acest fel, deja este un screening prin care putem spune dacă bolnavul care are dureri toracice este bolnav de inimă, sau este sănătos.

Tratamentul bolilor cardiovasculare

Dacă apar modificări, bolnavul intră într-o altă etapă care necesită internare. Pentru acești bolnavi există soluții multiple: prin coronarografie și stentare, prin diferite device-uri intra vasculare, diagnosticul mult mai exact. Prin coronarografie știm unde este leziunea, cât de mare este leziunea. Combinat cu AngioCt care arată conținutul, dimensiunea plăcii care îngustează sau închide vasul, poate fi stentat, redeschis, repermeabilizat. Acest lucru este cel mai importat, să repearmeabilizezi ca să deschizi curentul sangvin ca să furnizeze perfuzia adecvată pentru miocardul afectat. Stentarea este mai simplă și se poate efectua mai repede în mai multe locuri în același timp.

Chirurgia cardiovasculară vine și repermeabilizează vasul care a fost obturat printr-o intervenție chirurgicală. Se introduce un vas și se repermeabilizează miocardul suferind.

În ultimă fază vor fi folosite multe device-uri pe care le avem la dispoziție și care ajută bolnavul să supraviețuiască. Vorbesc aici de stimulatoare, de pompa artificială, corecțiile arhitectonice.

Dacă niciuna din aceste variante nu ajută se ajunge la transplant. Transplantul este o procedură complexă, relativ ușor de realizat, singura problemă pe care o avem este că nu prea sunt donatori.

- Articolul continua mai jos-

Această abordare intervențională-chirurgicală este completată de medicație. Rezultatele medicației tot cu tehnicile imagistice pot fi urmărite. Ecocardiografie foarte performantă se poate realiza în aproape toate spitalele. Cu AngioCT se poate dovedi că ceea ce s-a făcut e bine, dacă a luat tratamentul, acel aterom staționează sau se modifică.

Centrele universitare din România au dotări la nivelul celor din Europa

Toate aceste proceduri imagistice și intervențional-chirurgicale au o mare contribuție în a preveni, a asista și a trata bolnavul cardio-vascular aproape la nivelul Europei. Zic aproape pentru că centrele universitare au această capacitate de a fi la nivelul centrelor dezvoltate din Europa, dar nu sunt așa de numeroase precum ar trebui să fie în momentul de față. Tehnicile imagistice din unitatea în care lucrez sunt la nivelul Europei, iar satisfacțiile sunt imense, bolnavul poate fi ajutat.

Prof. Univ. Dr. Benedek Imre este medic primar cardiolog și medicină internă. Are Competență în cardiologie intervențională, în electrofiziologie, în implantare de stimulatoare cardiace, în ecocardiografie transtoracică si tranesofagiană europeană.

Prof. Univ. Dr. Benedek Imre este fondatorul Centrului medical Cardiomed, un centru de excelență, lider naţional și regional, recunoscut în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare şi formator acreditat prin platformă universitară de medici cardiologi, rezidenţi în cardiologie si cardiologie intervenţională. Echipamentele medicale disponibile în cadrul Cardiomed, acoperă toate posibilitățile de explorare neinvazivă , imagistică  sau invazivă utile în patologia cardiovasculară.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari