Operație în premieră, efectuată cu cel mai performant robot din lume, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi

O intervenție chirurgicală în premieră națională a fost realizată la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu cel mai performant robot din lume folosit în chirurgia spinală şi neurochirurgie.

Spitalul de Neurochirurgie este singura din ţară, şi a doua din Europa, care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie.

Pacientul este un bărbat de 40 de ani ce a căzut de la 7 metri înălțime și a suferit o fractură de coloană la nivelul vertebrei L2. Acesta a fost operat cu ajutorul Robotului Mazor X, cel mai performant robot din lume.

„Se face o fixare minim invazivă cu ajutorul unui robot medical. Montajul este lung şi presupune implantarea a opt şuruburi ce sunt fixate cu o tijă, toate fiind fabricate din titan. Durata de implantare a unui şurub este în medie de 1,5 minute, iar pentru aceasta se face o mică incizie pe sub piele. Pacientul îşi mişcă picioarele. Post operator, el va pleca în câteva zile acasă. Intervenţia efectuată cu ajutorul acestui robot are o acurateţe de 100%”, a explicat dr. Lucian Eva despre manevrele medicale făcute în sala de operaţie de echipa condusă de prof. Cezar Popescu.

- Articolul continua mai jos-

Intervenţia a fost făcută de o echipă formată din trei medici, doi bioingineri şi patru asistenţi medicali, la două luni după ce a fost achiziționat cel mai performant robot medical, primul din seria sa.

„Pentru neurochirurgia din Iaşi şi din ţară este un moment istoric pentru că viitorul în medicină în viitorii 10 ani cu siguranţă va fi robotica. Noi am reuşit cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale să implementăm un sistem robotic. El a fost achiziţionat contra sumei de 1,2 milioane de euro.”, a declarat presei dr Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Robotul Mazor X este un sistem care va da o siguranţă aproape de sută la sută chirurgului, având 6 grade de libertate a mişcărilor. El este unic nu doar în ţară, ci şi în lume ca versiune. În lume sunt 142 de roboţi, versiuni mai vechi. Robotul poate fi utilizat nu numai în ceea ce înseamnă patologie traumatică, tumorală, degenerativă, cât şi în diformităţi ale coloanei, cum sunt scoliozele la copii.

„Mă bucur că la Iaşi lucrurile au început să se mişte în domeniul sănătăţii. Ministerul Sănătăţii doreşte să facă investiţii în aparatură medicală, echipamente, şi nu numai. M-aş referi şi la resursa umană. O parte putem să o instruim aici la Iaşi, altă parte în alte centre medicale astfel încât Iaşul să devină într-adevăr un pol al medicinei din România”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari