Cataracta este principala cauză de pierdere a vederii la adulţii cu vârstă de peste 55 ani. Aceasta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Datorită acestei afecţiuni, vederea devine neclară, culorile strălucitoare devin şterse iar vederea pe timp de noapte este îngreunată.
”Cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili. Singura metodă de a trata cataracta este intervenţia chirurgicală prin care se îndepărtează cristalinul natural opacifiat înlocuindu-se cu un cristalin artificial, pentru a vă reda vederea şi pentru a vă îmbunătăţi calitatea vieţii sub numeroase aspecte”, potrivit Căpitan medic dr. Corina Cristina Cernat, medic specialist Oftalmologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Tipuri de cataractă, principala cauză de pierdere a vederii la adulţi
• Cataractă secundară ( = un termen impropriu pentru Sindromul de opacifiere a capsulei posterioare, capsulă pe care stă cristalinul artificial): poate apărea la 2-3 ani de la operația de cataractă, la aproximativ 5-15% din pacienți
• Cataractă congenitală: apare de la naștere sau în primii ani de viață
• Cataractă traumatică: se poate formă după unele traumatisme directe la ochi sau în zona ochiului
• Cataractă cortizonica: este produsă de utilizarea în timp îndelungat a unor medicamente pe baza de cortizon
• Cataractă patologică apare, chiar la vârste mai tinere, în asociere cu unele boli generale: diabet zaharat, unele boli de rinichi, lucrul îndelungat în medii toxice, boli endocrine etc.
• Cataractă complicată: apare în asociere cu unele boli oculare: uveite–iridociclite (inflamații oculare), dezlipire de rețînă veche, tumori oculare etc.
• Cataractă comună, de vârstă: apare o dată cu înaintarea în vârstă, ceea ce determina opacifierea progresivă și creșterea durității cristalinului; etiologia nu se cunoaște
Există următoarele tipuri de cataractă, diferențiate cauzele care le-au determinat:
La ce vârstă apare cataracta, principala cauză de pierdere a vederii la adulţi?
Studiile arată că peste 70% din persoanele de peste 65 de ani vor dezvoltă mai devreme sau mai târziu cataractă.
Momentul apariției bolii poate fi marcat de semnul cunoscut sub numele de „bucuria de scurtă durata” , mai exact momentul în care pacientul constată o îmbunătățire a vederii și renunta la purtarea ochelarilor. Desigur, în scurt timp, persoană afectată constată scăderea vederii și încearcă, în zadar, schimbarea ochelarilor. Acesta este momentul în care pacientul trebuie neapărat să consulte un oftalmolog.
Trebuie să amintim, de asemenea, de cataractă juvenilă – întâlnită la vârste fragede, dar și de cataractă congenitală – inascuta. Aceste tipuri sunt rare și se manifestă de obicei la ambii ochi, unul dintre ei fiind mai afectat decât celălalt.
Simptomele determinate de cataractă
În cele mai multe cazuri afecțiunea este cauzată de anumite tulburări vizuale, dintre care amintim:
Vedere înceţoşată, neclară.
Culorile par lipsite de intensitate sau şterse.
Ochelarii nu mai sunt un ajutor.
Necesitatea schimbării relativ frecventă a ochelarilor sau lentilelor de contact.
Fotofobia Lumina naturală sau alte tipuri de iluminat par prea strălucitoare sau orbitoare, senzaţie deranjantă a luminii.
Simţiţi că v-a scăzut acuitatea vizuală pe timp de noapte sau vedeţi halouri în jurul surselor de lumină.
Diplopie ( Vedere dublă sau mai multe imagini ale unui singur obiect).
Imbunătăţire paradoxală a vederii la aproape, dar care dispare pe masură ce avansează cataractă.CTEI
Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical. Specialistul oftalmolog înlocuiește cristalinul cataractat (opacifiat) cu unul artificial, care nu mai poate fi afectat niciodată.
Cataracta se operează când stadiul evolutiv interferează și împiedică activitatea zilnică normală a pacientului, obstructionand-o.
Cataracta nu este o urgență de tratament: ea nu trebuie însă amânată mult, deoarece în stare “coaptă” este mai dificil de operat, riscurile de pierdere a vederii sunt mai mari, iar vindecarea postoperatorie poate fi mai lentă.
Există și cazuri care reprezintă urgențe de tratament:
– cataractă foarte matură (cataractă se poate “umflă” sau “dezintegra” în ochi, ducând la complicații serioase: glaucomul secundar facotoxic, sau afectarea ireversibilă a endoteliului cornean)
– cataractă traumatică (în funcție de leziunile asociate)
– cataractă congenitală (se operează chiar în primele luni de viață, mai ales dacă este unilaterală).
Tehnologia de astăzi este extrem de avansată, făcând că operația de cataractă să dureze doar câteva minute. Recuperarea vederii este de cele mai multe ori spectaculoasă.
Operația cu ultrasunete (facoemulsificarea), cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil) este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie (tăietură) atât de mică încât nu este nevoie de sutură (cusătură).