Federația Sanitas atrage atenția asupra faptului că veniturile asistenților medicali au înregistrat cea mai mică creștere procentuală. Din acest motiv, în 2022 vor avea aproximativ aceeași putere de cumpărare cu cea din 2017. De asemenea, pe grila de salarizare, asistenții medicali vor avea o poziție care îi dezavantajează în raport cu celelalte categorii de salariați din sănătate şi asistenţa socială.
Astfel, Sanitas solicită Guvernului eliminarea sporului pentru continuitate din plafonul de 30%.
”Eliminarea sporului de continuitate (sporul pentru lucru în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale) rămâne singura soluție viabilă pentru a conserva veniturile asistenților medicali. Eliminarea indemnizației de hrană din plafonul de 30% fără alte modificări legislative nu poate constitui o garanție a păstrării veniturilor asistenților medicali, cel puţin la nivelul lunii Decembrie 2018”, potrivit Federației SANITAS.
Această propunere este susținută și de cealaltă organizație sindicală, Federația Sanitară care propune adoptarea, prin Ordonanță de urgență, a celor două soluții cumulative menite să salveze de la reducerea veniturilor salariale salariații aflați în zona de risc:
a) Mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază.
b) Scoaterea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%.
Federația Solidaritatea Snitară anunță că în contextul protestelor spontane ce au avut loc în mai multe spitale din țară, nu exclude declanșarea grevei generale.
”În condițiile în care Guvernul nu răspunde solicitărilor pentru reluarea urgentă a negocierile în vederea corectării situației actuale, estimăm că declanșarea conflictului colectiv de muncă și demararea semnăturilor pentru greva generală are o probabilitate mare. Această variantă ar putea oferi o alternativă organizată la protestele spontane ale salariaților”, anunță Federația Solidaritatea Sanitară.