Reumatismul la copil: Atenție la Streptococul beta-hemolitic de grup A!

Reumatismul la copil sau reumatismul juvenil: Adesea ținem să asociem bolile reumatologice cu vârsta înaintată, când are loc degenerarea cartilajelor articulare (artroza), apariția depozitelor de calciu în articulații (pseudoguta) sau reducerea lentă a masei osoase (osteoporoza). În realitate, totuși, există boli care intră în această categorie și afectează mii de copii și tineri. Acestea pot debuta la orice vârstă, deși sunt mai frecvente între 5 și 15 ani, cazurile copiilor sub 3 ani fiind extraordinar de rare.

Dacă la adulți dezvoltarea acestor afecțiuni degenerative este un proces lung, parțial favorizat și de un stil de viață nu tocmai sănătos practicat de zeci de ani, la copii, bolile reumatice inflamatorii sunt afecțiuni autoimune care apar atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile organismului. Cauza este un răspuns anormal al sistemului imunitar, la persoanele cu predispoziție ridicată și uneori ca o consecință a infecției repetate streptococice beta-hemolitice de grup A.

Citește și: Poliartrita reumatoidă, cauze,simptome și diagnostic

Reumatismul la copil – Boala reumatică poate afecta mai multe organe și sisteme, în special articulațiile, inima, sistemul nervos central și pielea.

Cauzele afecțiunilor reumatice pediatrice sunt încă în mare măsură necunoscute. Doar în câteva dintre ele, datorită metodelor de diagnosticare din ce în ce mai sofisticate, a fost idetificată cauza genetică.

- Articolul continua mai jos-

Însă, la copii cea mai frecventă formă de boală reumatică este artrita idiopatică juvenilă, această categorie include sindroame autoinflamatorii cu febra recurentă, lupus eritematos sistemic, dermatomiozita juvenilă, sistemică și sclerodermia localizată, artrita idiopatică juvenilă sistemică, osteomielite multifocale cronice recurente.

Citește și: Factorii terapeutici naturali din România – ce trebuie știut despre stațiunile balneare

La ce trebuie să fie atent părinții – Semnalele nonverbale ale copilului

Unele dintre simptomele evidente sunt durerile articulare, inflamarea și tumefierea articulațiilor fără cauze cunoscute, rigiditatea articulațiilor dimineața.

Atenție însă că pacienții mai mici se plâng mai puțin de durerea continuă și adoptă inconștient comportamente antalgice. De aceea, este important ca părinții să acorde atenție semnalelor non-verbale și să analize orice schimbare neobișnuită de comportament a copilului.

Reumatismul la copil – Simptome

– dezechilibru, dacă sunt afectate articulațiile gambelor și picioarelor, se observă adesea o tulburare antalgică.

– presiune, nevoie de sprijin, trebuie urmărit cu mare atenție copilul care tinde să apuce obiectele într-un mod neobișnuit și dacă se sprijină mai degrabă pe pumnul închis decât pe palma deschisă

- Articolul continua mai jos-

– poziții antalgice, ca ripostă la durere, în repaus, copiii afectați pot lua posturi neobișnuite, de exemplu păstrând genunchiul îndoit în loc să relaxeze și să întindă gamba.

– oboseală accentuată, copilul va solicita purtarea pe brațe invocând durerea sau oboseala

– alimente moi, dacă un copil refuză alimente care necesită o masticație viguroasă, este posibilă afectarea articulațiilor temporo-mandibulare

– mobilizare matinală greoaie, din cauza afecțiunii și rigidității articulare, copiii și adolescenții vor avea nevoie de mai mult timp pentru a-și face igiena și a se îmbrăca.

Reumatismul la copil – Tratament

Nu există o terapie specifică pentru tratarea acestei afecțiuni. Scopul tratamentului este de a reduce durerea, oboseala si rigiditatea, pentru a preveni deteriorarea articulațiilor și oaselor, a reduce distorsiunea și îmbunătățirea mobilității păstrând în același timp creșterea și dezvoltarea pacientului pediatric. Steroizi și medicamente imunosupresoare s-au dovedit eficiente, fiind capabile să oprească răspunsul autoimun, iar terapia anti-inflamatoare tratează simptomatologia dureroasă.

În ultimii zece ani, însă, s-au înregistrat progrese uriașe o dată cu introducerea de medicamente cunoscute ca agenți biologici.

-Articolul continua mai jos-

În ciuda bolii, copiii cu inflamație cronică articulară ar trebui să crească normal. Pentru părinții informați este mai ușor să integreze boala în familie și în viața de zi cu zi.

În faza inițială, acută, copiii trebuie să se odihnească și după ce depășesc faza acută, se pot întoarce la o viață absolut normală .

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari