Încă un sirop împotriva tusei, retras de pe piață

Medicamentul Epistat sirop și comprimate, folosit împotriva tusei a fost retras de pe piață. La fel ca în cazul Eurespal,retras de pe piață încă de marți, medicamentul Epistat conține substanța activă fenspirida.

În România, fenspirida este comercializată cu denumirea comercială Eurespal (Laboratoarele Servier, Franța) și Epistat (Gedeon Richter, Ungaria), fiind indicată pentru “tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani”, arată prospectul medicamentului publicat de ANMDM.

Epistat sirop este folosit pentru tratarea tusei şi expectoraţiei atât la adulţi cât şi la copiii de peste 2 ani. Mai multe studii au arătat că fenspirida, substanţa activă, poate provoca tulburări ale ritmului cardiac.

La începutul săptămânii, producătorul francez al medicamentului Eurespal a decis să retragă de pe piață produsul Epistat sirop, în urma unor studii care au arătat că substanţa activă, fenspiridă, poate provoca aritmii cardiace.
Medicamentul este comercializat încă din 1973, iar de atunci au fost semnalate cinci cazuri de alungire a intervalului QT pe plan mondial, potrivit ANSM.

- Articolul continua mai jos-

Toți cei care făceau tratament cu Epistat sirop au fost sfătuiți să îl întrerupă imediat și să ducă flacoanele sau cutiile la distrugere.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari