Tot mai mulți pacienți beneficiază de tratamentul intervențional al AVC

Pacienţii cu accident vascular cerebral ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore şi jumătate de la debutul primelor simptome. Tratamentul este posibil în cadrul programului pilot „Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al AVC”, program ce a fost exitins de la 10 spitale la 43 de spitale.

„Începând cu anul 2019, Ministerul Sănătăţii a extins programul pilot ‘Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al AVC’, derulat între anii 2015 – 2018. Pacienţii cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 – 5 ore de la debutul primelor simptome. Programul a fost extins de la 10 spitale la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Având în vedere această creştere a numărului de centre care pot efectua tratament prin tromboliză intravenoasă şi datele raportate de centrele care au derulat programul pilot AP-AVC în perioada 2015 – 2018, se estimează că în viitorii doi ani aproximativ 6.000 de pacienţi cu AVC ar putea beneficia de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecinţelor extrem de severe ale acestei afecţiuni”, a declarat ministrul Sănătății.

Recunoaşterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele 4 ore şi jumătate de la debutul primelor semne.

Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feţei, scădere de forţă musculară cu slăbiciune a unui braţ sau/şi a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor ar trebui să se prezinte de urgenţă la spital, precizează ministrul.

- Articolul continua mai jos-

Accidentul vascular cerebral este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând atât a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari