fbpx
Acasă Ştiri Medicale Părinții le dau copiilor antibiotice fără sfatul unui medic

Părinții le dau copiilor antibiotice fără sfatul unui medic

Tot mai mulți părinți le administrează copiilor antibiotice fără a cere sfatul unui medic. Mai mult decât atât, aceștia ajung să creadă că știu mai bine ce fel de antibiotic are nevoie copilul lor.

“Este o practică foarte curentă. Toată lumea ştie să se trateze. O rugăminte aş avea. Încercaţi să intraţi în farmacii să cumpăraţi antibiotice. O să reuşiţi să le cumpăraţi. Nicăieri în lume acest lucru nu se întâmplă. Antibioticele se eliberează doar pe bază de reţetă. Din păcate, în România poţi să îţi achiziţionezi antibiotice şi fiecare ştie cât de bine îi face dacă îi dă antibiotic copilului lui şi ştie exact ce antibiotic. De multe ori vine la medic şi în urma consultului transmite ‘aş prefera acel antibiotic că ştiu că-i face bine’. Cred că o mai bună informare este absolut necesară şi trebuie să crească încrederea în medici şi în actul medical”, a arătat medicul Stelian Banciu, directorul Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

Managerul spitalului de copii din Sibiu cere ca antibioticele să nu se mai poată cumpăra fără reţetă, fără sfatul unui medic, din farmacii.

“Am pierdut războiul cu bacteriile. Am crezut că era antibioticelor va rezolva şi problema infecţiilor bacteriene. Nu. Din păcate, nu.Au apărut bacteriile multirezistente, care dau mare, mare bătaie de cap. Încă o problemă în ţara românească, automedicaţia. Sigur şi foarte multe informaţii vin şi pe alte canale decât cele directe de la medic şi nu în urma unui consult. Ne putem să ne  informăm de pe Internet şi se practică la scară foarte mare automedicaţia, care nu duce decât la o scădere a imunităţii, la selectarea unor bacterii multirezistente în faţa cărora suntem practic fără arme”, a declarat medicul Stelian Banciu.

Articolul continua mai jos

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sibiu, Felicia Gligor recunoaște că se pot procură antibiotice din farmacie. De multe ori farmaciștii sunt asaltați de persoane care nu vor să înțeleagă că au nevoie de sfatul unui medic.

“Pacienţii români, dacă suntem cinstiţi, ştiu şi eu din practica mea în farmacie, că am avut destule discuţii cu pacienţii, deci atâta umblă până pe cineva lămuresc. Sunt foarte mulţi români din aceştia. Insistă până nu mai scapi de ei. În general, farmaciştii nu eliberează şi duc o luptă de lămurire să nu înghită şi să nu ia fără recomandare, dar prea puţini pricep, este adevărat lucrul acesta. Chiar am discuţii nenumărate cu farmaciştii care îmi spun că sunt asaltaţi. Fenomenul de automedicaţie este real şi noi, farmaciştii, facem un apel către pacienţi să nu mai insiste şi să nu încerce să îşi administreze singuri”, a declarat Felicia Gligor.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,230AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancerul de piele. Tipuri de cancer de piele, diagnostic, tratament

Cancerul de piele reprezintă o înmulțire necontrolată a celulelor pielii. Există 3 tipuri principale: carcinomul...

Ce este și cum se manifestă anxietatea

Anxietatea și stresul sunt reacții normale ale organismului, care ne ajută să facem față...

Ce este cataracta? Tipuri de cataractă, simptome, tratament

Ce este cataracta? Cataracta este reprezentată de încețoșarea (sau opacifierea) lentilei ochiului, cristalinul, care...

Angina pectorală – cauze, simptome, tratament

Angina pectorală este modul în care se exprimă afecţiunea cunoscută sub numele de cardiopatie...

Ciroza hepatică și alte boli avansate ale ficatului – simptome, diagnostic și tratament

Ciroza hepatică este o definiție histologică, în general, dar este bine cunoscută de toată...

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Echilibrul, mereu sinonim cu sănătatea Colesterolul este o grăsime. Una specială pentru noi, oamenii. Din...