Deficitul de vitamine în organism. Cum recunoaștem avitaminoza?

Deficitul de vitamine în organism. Blamate  de unii sau supraestimate de alții, vitaminele sunt în mod cert elemente care favorizează funcționarea optimă a organismului uman, prin activarea sau menținerea unora dintre cele mai importante funcții biologice.

De aceea, lipsa uneia sau a mai multor vitamine poate perturba serios funcțiile metabolice. Avitaminoza, căci așa se numește afecțiunea, este caracterizată ca fiind un set de modificări anatomico-funcționale și expresiile lor simptomatice, cauzate de absența, sau ineficiența parțială sau complete, a uneia sau mai multor vitamine.

Avitaminoza totală și chiar cea parțială este o situație destul de rară în țările occidentale și mai frecventă în rândul populațiilor subalimentate din țările în curs de dezvoltare.

Ea este cauzată de malnutriție, de dieta dezechilibrată, de cauze genetice care determină sindromul de malabsorbție, de condiții fiziologice sau patologice care necesită o creștere a nevoii de vitamine sau de utilizarea defectuoasă a unora dintre ele.

- Articolul continua mai jos-

Citește și: Deficitul de vitamina D – Deficitul de vitamine în organism, o consecinţă gravă, rahitismul

Deficitul de vitamine în organism – Bolile psihice, cauza avitaminozei în țările bogate

Dacă în țările din lumea a treia, avitaminoza este strâns legată de malnutriție și de condițiile socio-economice și nutriționale, în țările mai bogate malnutriția apare ca rezultat al bolilor psihice, cum ar fi depresia sau obsesiile alimentare.

Cele mai cunoscute avitaminoze sunt cele implicate în rahitism (carență de vitamina D), scorbut (carență de vitamina C), boala Beri-Beri (carență de vitamina B1, numită și tiamină), xeroftalmia sau keratoconjunctivita uscată (carență de vitamina A).

Deficitul de vitamine în organism – În genere, avitaminoza este o afecțiune reversibilă, dar în cazuri dramatice ea poate induce înrăutățirea progresivă a stării generale, până la moarte.

Citește și: Prevenirea obezității infantile. Dr. Camelia Bănuț: „La educație nutrițională suntem puțin deficitari! Nu toți elevii au cunoștințe despre proteine, vitamine sau minerale”

Deficitul de vitamine în organism – Cum se manifestă tipurile de avitaminoze

Avitaminoza A  – se manifestă cu tulburări vizuale care constau din hemeralopie – scăderea acuității vizuale nocturne, xeroftalmie (starea de uscare cu atrofia conjunctivei), piele uscată și tulburări de creștere a dinților.

- Articolul continua mai jos-

Avitaminoza B1 induce Boala Beri-Beri și este frecvent întâlnită la unele populații din Orientul Îndepărtat, fiind specifică celor care se hrănesc aproape exclusiv cu orez. Primele simptome sunt constituite de tulburări de tip neurastenic: astenie, palpitații, dureri musculare, furnicături, și apoi scăderea sensibilității pielii; în final edeme, tulburări digestive, cardiace și semne de polineurită.

Avitaminoza B2 numită și ariboflavinoză, aceasta se caracterizează în esență prin leziuni oculare: fotofobie, scăderea acuității vizuale, arsuri, senzație de corpi străini în ochi. Leziunile cutanate constau în: fisuri la colțurile gurii; inflamația limbii care devine netedă, strălucitoare, roșu-violet; descuamare.

Avitaminoza B3 – cauzează probleme de piele, diaree, tulburări ale sistemului nervos central.

Avitaminoza B9 – se manifestă prin probleme cu măduvă osoasă, anemie megaloblastică, riscul de spina bifida a copilului nenăscut.

Avitaminoza B12 – provoacă anemie pernicioasă sau anemie Addison-Biermer, care prezintă un set de simptome: depresie a stării generale, palpitații, dificultăți de respirație, paloare intensă adesea asociată cu icter, inapetență, vărsături, diaree, dureri abdominale, inflamarea limbii, atrofie a mucoasei gastrice, furnicături la nivelul picioarelor, dificultăți la mers în special în întuneric.

Avitaminoza C – provoacă scorbut, la adulți și Boala Barlow, la copii. Se distinge prin hemoragii, întârziere în creștere la copii, febră, gingivită, anemie microcitară.

-Articolul continua mai jos-

Avitaminoza D – este definită de rahitism, întârzieri în creștere,la copii, hipocalcemie și osteomalacie, la adult.

Avitaminoza K – se manifestă printr-un defect de coagulare a sângelui care, în forme severe, prezintă un set de simptome hemoragice. De fapt, vitamina K este folosita de ficat pentru sinteza protrombinei, una dintre substanțele care au o parte de primă importanță în coagularea sângelui.

Avitaminoza Pcauzează pelagra, un set de simptome caracterizate prin inflamația pielii (dermatită) în părțile expuse la lumină, inflamarea gurii și limbii, diaree și, în stadii avansate, demența.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari