Sindromul Sjögren – diagnostic și tratament

Dacă aţi avut simptome de uscăciune oculară sau bucală sau aţi fost diagnosticat în serviciile de oftalmologie cu sindrom de ochi uscat, ar trebui să vă adresaţi unui serviciu de reumatologie sau medicină internă pentru a stabili dacă aceste simptome nu conduc spre Sindromul Sjögren.

Ce este Sindromul Sjögren?

Sindromul Sjögren face parte din grupul bolilor autoimune.

Simptomele Sindromului Sjögren

Se manifestă în special prin uscăciune la nivelul ochilor (manifestată ca atare sau ca senzație de corp străin la nivelul ochilor, jenă oculară, mâncărimi la nivelul ochilor) și cavității bucale (gură uscată, lipsa salivei, dificultăți de înghițire). Pentru că nu toate simptomele de uscăciune bucală sau oculară sunt legate de Sindromul Sjögren, este necesar ca medicul să realizeze un diagnostci corect și atent.

- Articolul continua mai jos-

La unii pacienți pot să apară și alte tipuri de manifestări clinice: astenie fizică sau oboseală nejustificată, dureri și tumefacții articulare, leziuni la nivelul pielii, afectare neurologică, hematologică sau pulmonară.

Sindromul Sjögren poate afecta unul sau mai multe sisteme de organe, inclusiv pielea, plămânii, inima, rinichii și nervii. Pacienţii pot avea anemie, celulele albe din sange reduse, sau scăderea numarului de trombocite, precum şi un risc mai mare de a dezvolta de limfom.

Pentru că diagnosticul necesită colaborarea mai multor specialități, de obicei se stabilește în centre cu experiență în acest tip de patologie (în general secții de madicină internă sau reumatologie).

Diagnostic și Tratament pentru Sindromul Sjögren

Cele mai importante simptome ale sindromului Sjögren (ochii și gura uscate = sindromul sicca) sunt frecvente si pot fi cauzate şi de alte condiţii decât sindromul Sjögren. De aceea, este important să se identifice medicamentele sau condiţiile care cauzeaza uscarea și pentru a vedea dacă nu sunt disponibile tratamente alternative împotriva uscăciunii.

Diagnosticul se bazează pe manifestările clinice sugestive, analizele de sânge (dozarea unor anticorpi specifici) și pe biopsia de glande salivare minore.

În ceea ce privește tratamentul, acesta poate fi împărțit în trei:

- Articolul continua mai jos-

● Tratamentul uscăciunii ochilor / gurii.
● Tratamentul complicaţiilor, cum ar fi infecţiile orale cu fungi, iritaţia pleoapelor (blefarita) si refluxului acid esofagian. Aceste probleme pot complica sindromul Sjögren.
● Tratamentul oboselii și / sau simptomelor vagi de lipsă de concentrare și perturbări de memorie (cum ar fi fibromialgia).

În funcție de manifestările clinice particulare fiecărui pacient, se va stabili un tratament adaptat (de la lacrimi artificiale) și stimulente ale secreției lacrimale și salivare, la tratament imunosupresor în cazurile mai complexe.

În Clinica Medicină Internă II a Spitalului Militar Central, consultaţiile de medicină internă, dedicate acestei patologii, sunt realizate de către col. medic dr. Ciprian Jurcuţ (miercuri şi joi, ora 12-13)

 

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari