Interviu cu doctor Lavia Davidescu, medic primar oftalmolog la Spitalul Județean din Craiova. Controlul oftalmologic la copii – Tableta și telefonul fac parte din peisajul cotidian.
Cât de periculos este ecranul calculatorului sau telefonului pentru ochii copilului?
Doctor Lavia Davidescu – Studii la copiii expuși în exces la ecranele computerelor și telefoanelor nu există. Nimeni nu poate spune că poți lăsa în fața ecranului un copil o oră, două sau cinci. Ceea ce știm sigur este că accesul trebuie strict limitat, cel puțin în aceeași măsură ca și în cazul adulților.
Controlul oftalmologic la copii – Măsurile recomandate pentru limitarea efectelor adverse oculare sunt:
- repaosul ocular, după regula 20:20:20 ceea ce înseamă: la fiecare 20 de minute în fața ecranului, o pauză de 20 de secunde, îndreptând privirea către un obiect situat la 20 de picioare ( aproximativ 6 metri);
- intreruperea activității cu minim 2 ore înainte de culcare, știut fiind faptul că lumina albastră în perioada nocturnă dă tulburări ale ritmului circadian și insomnia;
- limitarea portului lentilelor de contact care pot crește riscul uscăciunii oculare;
- utilizarea ochelarilor cu lentile de protecție speciale, blue light control.
Citește și: Tinerii, mai predispuși să dezvolte cancere asociate obezității
Controlul oftalmologic la copii – De la ce vârsta pot purta ochelari de soare, copiii? Cum îi alegem?
Doctor Lavia Davidescu – Ochelarii de soare, cu protecție anti UV, pot fi purtați la orice vârsta.
La purtătorii de ochelari, mai cu seamă, se recomandă purtarea, în perioada estivală, sau iarna, în perioadele cu ninsori abundente, a ochelarilor de soare cu dioptrii incluse, ce au dublă funcționalitate: corectează viciul de refracție și protejează ochiul de lumina solară nocivă. Până recent, nu se recomanda purtarea ochelarilor de soare de către copii, considerându-se aceasta un simplu moft.
Acum, ochelarii de soare pentru copii, cu lentile cu filtru UV de 400 și polarizate, sunt din ce in ce mai prescrise începând cu vârsta de 2-3 ani. Alegerea lor va ține seama, mai ales de gradul de protecție și calitatea lentilei, și nu în ultimrând, de morfologia feței purtătorului.
Controlul oftalmologic la copii – Sugarul nu știe sa închidă ochii la lumina puternica. Trebuie ferit de expunerea la soare pentru ca să nu își „ardă” retina?
Doctor Lavia Davidescu – Sugarul, respectiv copilul până la vârsta de un an, nu trebuie expus în mod direct la lumina solară intensă dintr-o seamă de considerente, printre care și cele ocular. Aparatul vizual la sugar, dar și pielea acestuia este extrem de sensibilă și nu trebuie să riscăm expunându-l. Ca să nu mai vorbim despre riscurile hipertermiei asupra creierului copilului.
Controlul oftalmologic la copii – Dacă copilul are un deficit de vedere, cât de des ar trebui să meargă la control?
Doctor Lavia Davidescu – Ritmul controlului oftalmologic la pacienții cu vicii de refracție variază înfuncție de vârsta și tipul de viciu de refracție diagnosticat, așa că fiecare situație în parte trebuie individualizată. Medicul oftalmolog decide frecvența controalelor.
În cazul copiilor cu vedere scăzută, de pildă, controlul recuperării vederii se poate efectua lunar, în timp ce la adultul fără problem majore, în vârstă de peste 40 de ani, controlul este indicat a se realiza anual.
Primul consult în cazul copiilor prematuri se face în primele două săptămâni de la naștere, fiind vital pentru depistarea retinopatiei de prematuritate.
În cazul copiilor născuți la termen, consultul oftalmologic se impune încă din perioada de sugar, în cazul în care părintele observa anumite anomalii (pupila albă, diametru crescut al ochilor, neurmărirea obiectelor aflate în mișcare în câmpul sau vizual, etc).Toate aceste modificări, considerate nesemnificative și ignorate de părinți, pot sugera afecțiuni extrem de grave, care netratate, pot duce la orbire (retinoblastom, cataracta congenitală, glaucom congenital, atrofie optica, etc)
De aceea primul consult oftalmologic la copii trebuie să fie efectuat cât mai precoce, tocmai pentru eliminarea acestor suspiciuni.
Determinarea viciilor de refracție se poate realiza acum și înjurul vârstei de 1-2 ani, cu dispositive speciale, adaptate vârstei copiilor mici.