fbpx
Acasă Info Pacient Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați

Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni și încadrată tardiv.

Este o afecțiune dureroasă și progresivă, provocată de o inflamație ce afectează inițial scheletul axial, articulațiile coloanei vertebrale și articulațiile sacroiliace, în mod simetric, și apoi întreaga coloană vertebrală, cu toate că nu este neobișnuită nici afectarea umerilor, șoldurilor, genunchilor și picioarelor.

Citește și: Poliartrita reumatoidă, cauze,simptome și diagnostic

Spre deosebire de alte forme de artrită, în care inflamația cauzează o pierdere de substanță osoasă, spondilita determină o creștere a țesutului osos

Articolul continua mai jos

Ceea ce duce la o lipire într-o poziție fixă ​​a coloanei vertebrale cu pelvisul. Este o patologie care duce la fibroza și osificarea progresivă (anchiloză) a structurilor implicate. Și, din nefericire,până acum nu există tratamente care să determine remiterea ei.

Citește și: Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri

Factorii genetici joacă un rol determinant în apariția bolii, încă din anii 1970 știindu-se că aproape toți pacienții cu spondilita anchilozantă sunt purtătorii unei anumite gene, HLA-B27. Legătura dintre spondilita anchilozantă și gena HLA-B27 este una dintre cele mai puternice asociații cunoscute, iar în ultimii ani cercetătorii australieni ai Universității din Queensland au descoperit că o mutație într-o a doua genă, numită ERAP1, apare numai la pacienții pozitivi HLA-B27.

Citește și: Imunologia şi reumatologia pediatrică – ce trebuie să știm

Spondilita anchilozantă afectează cel mai mult tinerii de sex masculin cu vârsta peste 25 de ani.

Are simptome care sunt foarte vagi, astfel încât pentru a ajunge la un diagnostic de certitudine poate dura înmedie de la 7 la 10 ani. Prea mult pentru o boală care poate progresa limitând semnificativ capacitatea de mișcare a corpului, cu consecințe grave asupra calității vieții. Este o condiție clinic ce poate fi însoțită adesea de depresie, anxietate și izolare. Alte complicații pot include debutul osteoporozei, uveita, inflamația valvei aortice, psoriazisul și inflamația intestinală.

DE REȚINUT: Atunci când există dureri constante din spate, pentru mai mult de trei luni, în special noaptea și/sau rigiditate dimineața, care se îmbunătățește făcând mișcare, este bine să se consulte un reumatolog.

Spondilita anchilozantă – Boală cu patern intermitent

Spondilita anchilozantă este o tulburare cronică cu patern intermitent, alternând perioadele de activitate a bolii cu perioade de remisie.

Nu există un tratament capabil să resolve complet boala, ci doar o abordare care poate ameliora simptomele și poate evita o progresie rapidă. În ciuda acestui fapt, supraviețuirea pacienților cu spondilită anchilozantă nu este redusă, iar majoritatea pacienților trăiesc o viață complet normală.

Spondilita anchilozantă – Tratament

Tratamentul spondilitei anchilozante implică combinarea unei terapii non-farmacologice și a unei terapii medicamentoase instituite de medical reumatolog.

Pentru bunul control al bolii se recomandă scăderea în greutate și exercițiu fizic pentru a preveni anchiloza articulațiilor. Înotul este cunoscut în special ca un sport care minimizează stresul asupra coloanei vertebrale.

De asemenea, sunt de evitat toți factorii de mediu care stimulează progresia bolii, cum ar fi: expunerea la frig și umiditate, băile reci, munca grea, micro-traume repetate care pot apărea ca urmare a conducerii autovehiculelor cu suspensii rigide pe drumuri accidentate, staționarea prelungită în ortostatism sau în șezând.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,210AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Băuturile dulci și cancerul. Cât de periculoase sunt sucurile cu zahăr?

Un studiu realizat în Franța a demonstrat că băuturile dulci și cancerul sunt într-o...

Pericardita – cauze, simptome și tratament

Pericardita este o inflamaţie a pericardului, care este un înveliș subțire, format din...

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Alergia la veninul insectelor. Cu venirea primăverii revin și multe insecte, crescând astfel posibilitatea...

Ce este și cum se manifestă premenopauza

Vine o perioadă în viața fiecărei femei când apar o serie de schimbări hormonale...

Ce este alergia sezonieră? Cum se manifestă, diagnostic, tratament

Cu venirea primăverii, pentru mulți oameni vine și o perioadă marcată de debutul alergiilor...

Tiroidita Hashimoto – Ce este, cauze, simptome, tratament

Ce este glanda tiroidă?  Glanda tiroidă este o glandă situată în partea anterioară a...