Lipsa aparaturii din maternități face diferența dintre viață și moarte

Deşi rata mortalității infantile a scăzut la nivel de ţară, sunt judeţe unde progresele nu se văd, unde dotarea maternităților face diferența dintre viață și moarte.

Potrivit ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) , publicate la finalul lunii ianuarie 2019, rata mortalității infantile a înregistrat o scădere importantă în România, de la 7,5 în 2015, la 6,7 la mia de copii născuţi vii în 2017.

Situaţia pe judeţe, însă, relevă un dezechilibru care se adânceşte: sunt judeţe unde rata mortalităţii la copiii sub un an este de peste două ori mai mare decât în Bucureşti, unde se află majoritatea maternităţilor de nivel III.

Astfel, datele brute arată că:

- Articolul continua mai jos-

– Cele mai mari rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în judeţele Botoşani (12,2 la mie), Călăraşi (11,5 la mie) şi Sălaj (10,9 la mie).

– La polul opus, cele mai mici rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în judeţele Vaslui (5 la mie), Cluj (4,7 la mie) şi Bucureşti (4,6 la mie).

Cum s-a modificat harta mortalității infantile

Media pe ţară a ratei mortalităţii infantile a scăzut. Însă, sunt judeţe unde situaţia rămâne dramatică, mai ales în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale urgente şi performante. În România, naşterea este, astfel, discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face de multe ori diferenţa între viaţă şi moarte.

„Rata mortalității infantile este un indicator care ne arată distanţa dintre România şi statele dezvoltate ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte capacitatea de a-i salva pe copiii născuţi prematur, precum şi clivajul între maternităţile dotate cu aparatură medicală adecvată şi cele în care medicii nu au la dispoziţie suficiente echipamente.

Sunt judeţe unde rata mortalității infantile rămâne de două ori mai mare decât cea a marilor oraşe, unde există maternităţi de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Tocmai de aceea, Salvaţi Copiii a creat această Reţea de sprijin, care funcţionează deja de şapte ani, în cadrul căreia maternităţile ne comunică nevoile lor, iar noi punem în mişcare un întreg mecanism pentru a le sprijini. Pentru că diferenţa dintre viaţă şi moarte o face un incubator”, e explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România

În România există 20 de unităţi medicale de nivel III .

România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: doar aproximativ 300 de locuri sunt asigurate în terapia intensivă neonatală, deşi necesarul este de 600 de locuri (30 de locuri la un milion de locuitori), aşadar o acoperire de doar 50% din nevoi.

- Articolul continua mai jos-

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematur, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

„Nou-născutul prea devreme are nevoie de ajutor să respire, să crească… de toate lucrurile de care avea nevoie în burtica mamei, locul pe care l-a părăsit prea devreme. Din nefericire, toate acestea depind de gradul de dotare a secţiei de neonatologie în care s-a născut. Multe maternităţi din ţară au nevoie de susţinere. Maternitatea noastră ar avea nevoie de opt mese radiante şi două incubatoare ca să putem interveni optim, în toate situaţiile. Cele pe care le avem sunt foarte vechi. Lucrăm îndeaproape cu Salvaţi Copiii şi asta ne pune pe un drum bun”, potrivit Şefului Secţiei de Neonatologie a Spitalului de Urgenţă Botoşani, dr. Carmen Zaboloteanu.

Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate s-au defectat deja şi nu mai pot fi folosite.

Tocmai de aceea, Salvaţi Copiii România a identificat, de-a lungul celor şapte ani de campanie pentru reducerea mortalităţii infantile, mecanisme de finanţare care să acopere componenta de intervenţie, pentru că salvarea vieţilor copiilor născuţi prematur este o urgenţă.

Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi: 3,5% din impozitul pe venit.

Până pe 15 martie, fiecare persoană fizică poate contribui la salvarea copiilor născuţi prematur printr-un simplu gest care nu costă nimic: redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către Salvaţi Copiii. Formularul 230 sau Declaraţia Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, pot fi descărcate de la adresa https://www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare de domiciliu sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 15 martie 2019. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari