Opt falși fizicieni medicali tratau bolnavii de cancer în spitalele din România

Colegiul Fizicienilor Medicali din România a prezentat cazurile a opt fizicieni medicali care practicau în sistemul de sănătate din România, fără a avea pregătire în acest domeniu.

Fizicienii medicali au ca și responsabilități inclusiv calculul dozei de radiaţie administrate pacientului bolnav de cancer, întocmirea individuală a planului de tratament şi calibrarea calității aparaturii de radioterapie.

Falșii fizicieni medicali au pus în pericol sănătatea pacienților deoarece nu aveau cunoștințele și pregătirea necesară, astfel că profesau ilegal în spitale și clinici private.

„În cadrul Colegiului Fizicienilor Medicali au solicitat înscrierea în calitate de membru, pentru a induce în eroare, să spunem, autoritățile competente, un număr de 3-4 persoane, dar din statisticile noastre, am depistat un număr de opt persoane care practică profesia de fizician medical fără o pregătire în fizică medicală, cu toate că legea le explică foarte clar care sunt procedurile  de recunoaștere a unei diplome. Dacă este obținută în alt domeniu decât fizica medicală, dumnealor nu au parcurs pașii respectivi și au obținut acreditări fie cu complicitatea unor angajați ai unor instituții publice în care și-au fluturat hârtiile pe la diverși angajatori, au practicat profesia sau practică în continuare profesia de fizician medical, fie că este inginer mecanic, chimist, inginer, bioinginer”, a declarat la Digi24 Marin Bodale, vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit lui Marin Bodale șapte din cei opt fizicieni medicali practică această meserie și în prezent.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Este vorba de persoane cu studii superioare care se presupune că ar fi obținut o competență pe zona de fizician medical. Se presupune. Nu știu pentru că nu am primit acesta date. Vom verifica aceste lucruri. Nu se poate pune problema unei diplome de studii superioare false, au studii tehnice de specialitate superioare.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari