Anual în România mor în medie 1500 de copii cu vârste mai mici de un an

Mortalitatea infantilă în România rămâne la cote ridicate. Anual mor în medie 1500 de copii cu vârste mai mici de un an și 2000 mai mici de cinci ani. Acesta statistici poziționează România pe un loc fruntaș în clasamentul mortalității infantile din Europa.

În continuare, cele mai multe cazuri de deces la copii de înregistrează în zonele rurale. Multe dintre femeile din mediul rural nu ajung să fie monitorizate de un medic pe perioada sarcinii, astfel că sănătatea copiilor este pusă în pericol. Mortalitatea infantilă în România ese mai ridicată în județele sărace: Dolj, Vaslui, Vâlcea. Accesul mamelor la serviciile medicale tinde spre zero. Una din cinci femei însărcinate nu a mers niciodată la un medic specialist.

Mortalitatea infantilă în România – Principalul motiv pentru care nu merg la medicul specialist este lipsa banilor.

Mamele declară că în ciuda faptului că aceste analize sunt gratis, mereu li s-a cerut bani. Pentru că nu aveau, ele nu s-au mai dus la control.

În România practic, mamele au dreptul la controale gratuite, la analize medicale, la ecografii gratuite, deci conform legii. Ideea este că nu se aplică legea, practic drepturile acestor mame nu sunt respectate, deci ar trebui să respectăm mama, să respectăm dreptul ei şi al fătului la viaţă şi la sănătate. Cornelia Paraschiv, manager program „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”

- Articolul continua mai jos-

Pentru aceste femei singurul ajutor poate veni de la medicul de familie sau de la asistenta din sat, însă ei recunosc ce de cele mai multe ori nu pot să le ajute decât cu sfaturi.

”Pe vremuri exista medicul de familie care era în mediul rural, era plătit de stat, existau case de naştere care erau cu moaşe şi cu un medic ginecolog care supraveghea activitatea şi care superviza toate gravidele din teritoriu, acum aşa ceva nu mai există. Sunt spitale comunale care s-au desfiinţat, sunt spitale orăşeneşti care s-au desfiinţat din cauza faptului că nu sunt rentabile şi că nu pot să strângă bani de la Casa de Asigurări ca să funcţioneze”, declară Doru Pană, medic ginecolog.

Mortalitatea infantilă în România – 6% dintre mamele din mediul rural nu au mers nici măcar la medicul de familie, iar 9% nu au ajuns la un medic specialist. 25% dintre ele nu au nici măcar asigurare medicală.

De menționat e că toate datele prezentate au fost obținute în urma solicitării Digi24.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari