fbpx
Acasă Sănătate şi Prevenţie Care sunt beneficiile vaccinării?

Care sunt beneficiile vaccinării?

Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj reamintește beneficiile vaccinării în contextul epidemiei de gripă care a ucis deja 95 de persoane.

”Vaccinarea este una dintre cele mai mari victorii ale omenirii asupra bolilor, o descoperire care, de-a lungul timpului, a reuşit să salveze milioane de vieţi. Vaccinurile reprezinta unele dintre  cele mai eficace şi de succes instrumente utilizate în sanatatea publică pentru prevenirea bolilor, diazbilităţilor şi deceselor. Nu numai că previn apariţia unor boli potenţial grave la indivizii vaccinaţi dar, vaccinurile recomandate de rutină pentru copii ajută de asemenea la protejarea întregii comunităţi din care acestia fac parte prin reducerea răspândirii agenţilor infecţioşi”, potrivit DSP Cluj.

Citeşte şi: Emanuel Ungureanu – “Legea Vaccinării stagnează de un an în Parlament” – VIDEO

Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj și-a propus creşterea nivelului de informare a populaţiei în general şi a grupurilor ţintă în special, cu privire la beneficiile vaccinării.
Articolul continua mai jos

Conştientizarea reprezentanţilor autorităţilor locale privind beneficiile vaccinării. Îmbunătăţirea calităţii serviciilor de vaccinare furnizate de către medicii de familie. Creşterea nivelului de cunoştinţe ale medicilor în domeniul vaccinologiei şi îmbunătăţirea procesului de comunicare a medicilor de familie cu pacienţii, în scopul realizării unei mai bune acoperiri vaccinale a populaţiei

Citeşte şi:  Medicii anti-vacciniști pun în pericol sănătatea publică. Israelul ia măsuri împotriva lor

Beneficiile vaccinării:
  1. Vaccinarea salvează vieţi

Vaccinarea salvează viaţa a mai mult de 3 milioane de persoane în lume în fiecare an, conform estimărilor OMS. Atunci când este introdus un nou vaccin şi cît mai mulţi copii sunt vaccinaţi cu acel vaccin, aceasta duce la o scădere considerabilă a numărului de persoane infectate. Din contră, când  acoperirea cu vaccinuri scade, bolile reapar.  Studiile au arătat că vaccinările sunt dintre cele mai sigure injecţii şi reacţiile adverse sunt rare.  Cu cît mai multe persoane sunt vaccinate, bolile nu se mai pot răspândi si pot fi salvate mai multe vieţi.

  1. Vaccinarea este un drept de bază, dar nu este accesibil tuturor

În toate ţările există grupuri care nu au acces la vaccinare şi continuă să fie susceptibile la boli. De exemplu, în epidemile de rujeolă din Albania, Grecia, Italia, Serbia şi România, majoritatea cazurilor au apărut în rândul comunităţilor la risc şi a populaţiilor migrante.

  1. Epidemiile reprezintă o ameninţare serioasă

În ultimii ani, ţări din Regiunea Europeană au fost nevoite să lupte cu epidemii sporadice, în special de rujeolă . Aceste epidemii continuă să ameninţe Europa, având drept consecinţe decese în rândul copiilor şi adulţilor.  Oamenii se deplasează cu multă uşurinţă dintr-un loc în altul, aşa că virusurile nu cunosc graniţe.

  1. Bolile infecţioase încă ucid

Chiar şi azi sunt boli care produc suferinţe şi decese, cum ar fi rujeola, tusea convulsiva şi tetanus neonatal (potrivit OMS, se înregistrează 1,4 milioane decese prin boli care pot fi prevenite prin vaccin, la copii sub 5 ani)

  1. Bolile pot fi controlate şi eliminate

Cu efort concertat, unele boli pot fi eliminate sau eradicate. De exemplu, variola (vărsatul negru) care omora 5 milioane de persoane în lume anual, a fost eradicată în 1978 şi astăzi această boală este de mult uitată. Mai mult, OMS a declarat regiunea Europeană liberă de poliomielită în 2002. Până acum lupta globală împotriva poliomielitei a salvat 5 milioane de oameni de la paralizie (OMS).

  1. Vaccinarea este cost-eficace

Vaccinarea este, fără îndoială, cea mai mare realizare a medicinii moderne. Vaccinarea este unul dintre serviciile medicale care costă foarte puţin, dar care oferă beneficii imense pentru sănătate şi starea de bine a populaţiei. Un studiu în 11 ţări vest Europene a arătat că pentru tratamentul rujeolei se cheltuiau 209-480 Euro pe caz, în timp ce vaccinarea împotriva rujeolei costă 0,17-0,97 Euro pe persoană.

  1. Copii depind de sistemele de sănătate pentru a le oferi vaccinări sigure, eficace şi ieftine

Un program de vaccinare susţinut poate oferi fiecărui copil vaccinul potrivit, la locul potrivit şi la momentul potrivit. De aceea trebuie identificaţi şi vaccinaţi copii vulnerabili. Un program de vaccinări care funcţionează bine este un element cheie pentru un sistem de sănătate puternic. Investiţiile în resurse umane, materiale şi tehnice pentru vaccinare creează capacitatea serviciilor de îngrijiri primare de a se asigura că viaţa nici unui copil nu este pusă în primejdie.

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Poliomielita – Tot ce trebuie sa stii. Cauze, simptome, tratament

Poliomielita este o infecție cauzată de un virus - poliovirus. Termenul ,,mielită’’ este asociat...

Reumatismul – Simptome, factori de risc, tratament și recuperare

Reumatismul - Definiție și clasificare: Impactul pe care afecțiunile reumatismale îl exercită asupra societății...

Anemia hemolitică – cauze, diagnostic, tratament

Anemia Hemolitică cu anticorpi la cald reprezintă distrugerea extravasculară a eritrocitelor legate de anticorpi de tip IgG sau anticorpi de tip...

Alergia la praf – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Alergia la praf este cunoscută drept reacția alergică la acarienii care populează praful de...

Ce este tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD)

Tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare  de tip neurologic, caracterizată mai ales...

Ce este febra? Febra la copii, cauze, complicații, tratament

Ce este febra? Temperatura corpului se menține constantă datorită echilibrului dintre termogeneză și termoliză....