Infecția cu HPV crește apariția bolilor cardiovasculare

Infecția cu HPV ar putea creşte riscul de boli de inimă. Virusul Papiloma Uman (HPV) se transmite cu precădere prin raporturi sexuale neprotejate, iar 80% din populaţie va intra la un moment în contact cu acesta, precizează sursa citată.

Aproximativ treizeci de tulpini de HPV afectează organele genitale, circa treisprezece dintre acestea având ”risc ridicat” deoarece pot conduce la apariţia cancerului cervical.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceste tulpini cu risc ridicat pot creşte totodată riscul de boli cardiovasculare cu 22%.

După ce au luat în calcul factori precum fumatul, nivelul de activitate fizică şi obezitatea, cercetătorii au descoperit că femeile care prezentau infecția cu HPV aveau un risc cu 22% mai ridicat de boli cardiovasculare.

- Articolul continua mai jos-

În urma unei analize aprofundate, s-a descoperit că femeile cu HPV care erau obeze sau sufereau de sindrom metabolic – un grup de caracteristici precum hipertensiunea, excesul de greutate în jurul taliei şi hipercolesterolemie – prezentau un risc mai ridicat.

Persoanele obeze aveau un risc cu două treimi mai mare de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare, iar cele cu sindrom metabolic erau de două ori mai expuse, potrivit concluziilor cercetătorilor.

Vaccinarea contra Virusului Papiloma Uman (HPV) este ”sigură şi indispensabilă pentru eliminarea cancerului de col uterin”, au subliniat săptămâna aceasta autorităţile din domeniul sanitar cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, denunţând ”zvonurile” cu privire la o presupusă nocivitate a vaccinurilor.

Aproximativ 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin au fost diagnosticate la nivel mondial în 2018, potrivit cifrelor IARC. 310.000 de femei mor anual din cauza acestei afecţiuni, în special în ţări cu venituri reduse şi medii.

În primul rang de măsuri de prevenţie se află vaccinarea împotriva HPV, un grup de virusuri foarte frecvente, transmise prin contact sexual. Două dintre acestea, tipurile 16 şi 18, provoacă 70% dintre cazurile de cancer şi de leziuni precanceroase de col uterin.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari