Apariția depresiei, influențată de anumite bacterii intestinale

Unele bacterii intestinale ar putea influenţa echilibrul mintal şi în special riscul de depresie, conform unui studiu de amploare citat de AFP.

300 milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Uneori calificată drept o „epidemie tăcută”, această patologie reprezintă una dintre principalele cauze ale celor 800.000 de sinucideri înregistrate în fiecare an.

În numeroase ţări, antidepresivele se numără printre cele mai prescrise medicamente contra acestei probleme de sănătate, însă această cercetare ar putea deschide calea către noi tipuri de tratamente, estimează cercetătorul Jeroen Raes.

O echipă de cercetători din Blegia au realizat studii pe 1000 de voluntari și au confirmat existenţa unei asocieri statistice între numărul anumitor bacterii intestinale şi starea sănătăţii mintale, se arată în articolul publicat în jurnalul ştiinţific Nature Microbiology.

- Articolul continua mai jos-

Cercetătorii au obervat că două familii de bacterii erau prezente în mod constant în număr mai mic la persoanele depresive, inclusiv la cele aflate sub tratament cu medicamente antidepresive.

Despre familiile de bacterii în cauză – Coprococcus şi Dialister – se ştie că au proprietăţi antiinflamatorii.

De asemenea, ”se cunoaşte faptul că inflamaţia ţesuturilor nervoase joacă un rol important în depresie. Aşadar, de aici ipoteza noastră conform căreia cele două au într-un fel legătură una cu alta”, a explicat pentru AFP profesorul de microbiologie de la Katholieke Universiteit Leuven.

Până în prezent, majoritatea studiilor au fost realizate pe şoareci sau pe un număr redus de persoane, iar rezultatele au fost mixte şi contradictorii, a subliniat cercetătorul pentru AFP.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari