Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului introducerea indemnizației de hrană și în salariul de bază pentru toți salariații și scoaterea ei din limita de 30%, aferentă sporurilor.
Federația „Solidaritatea Sanitară” reamintește Guvernului că dreptul la sporul de 100% (raportat la salariul de bază actual) pentru lucrul în zilele libere legale și dreptul la sporurile pentru condiții de muncă acordate cel puțin la nivelul lor minim procentual sunt drepturi legale, garantate salariaților, solicitându-i să asigure respectarea lor.
Federația „Solidaritatea Sanitară” oferă Guvernului și soluția necesară pentru a asigura respectarea acestor drepturi: introducerea indemnizației de hrană în salariul de bază. Aceasta este singura măsura care ar putea corecta o parte din erorile ce marchează legea salarizării.
O serie de reglementări legislative au determinat scăderea veniturilor pentru mare parte a angjaților din sănătate. Deja au fost organizate proteste în două spitale din țară, la Spitalul Județean Tulcea și la Spitalul Județean Neamț. Cel mai afectat este sporul pentru lucrul în zilele libere legale.
Legea 153/2017 („legea Olguța Vasilescu”) a forțat, în mod ilogic, introducerea indemnizației de hrană în categoria cheltuielilor salariale de tipul sporurilor (începând cu 2019), adică la categoria de cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăși 30% din suma salariilor de bază. Totodată, aceeași lege a încercat să anuleze garanția pe care Codul Muncii (art. 142, alin. 2 din legea 53/2003) o acordă salariaților în privința dreptului la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual pentru munca desfășurată în zilele de sărbătoare legală.
Efectele negative asupra drepturilor salariaților au fost accentuate de măsurile adoptate prin OUG 114/2018, blocarea sporului pentru zilele libere legale la nivelul lunii ianuarie 2018 fiind doar una dintre ele.
Statutul indemnizației de hrană
Alături de seria de măsuri care afectează negativ angajații din sănătate, OUG 114/2018 a introdus același regim de fiscalizare pentru indemnizația de hrană precum cel aplicat salariului de bază. Prevederile în domeniu din legea salarizării și din OUG 114/2018 au determinat transformarea indemnizației de hrană dintr-un drept de natură socială într-unul de natură salarială. În aceste condiții, cerem Guvernului scoaterea acestui drept salarial din categoria sporurilor și a indemnizațiilor și introducerea acestui lui în salariul de bază, solicitarea noastră având în vedere faptul că indemnizația de hrană:
• Este acordată tuturor salariaților în mod egal, fără nicio diferențiere în funcție de condițiile de muncă sau în funcție de modul de organizare a muncii.
• Impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente indemnizației de hrană sunt identice cu cele aplicate asupra salariului de bază brut.